Onderzoek naar stemlokaal in rusthuizen

De gemeente Beveren gaat onderzoeken of er in enkele woonzorgcentra een volwaardig stembureau kan ingericht worden. Dat heeft burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) geantwoord in de gemeenteraad op een vraag van Groen-sp.a.

Raadslid Stijn De Munck hield een pleidooi om ofwel stemlokalen te voorzien in het rusthuis ofwel bewoners te vervoeren naar een stemlokaal. "Het is immers belangrijk dat iedere stemgerechtigde burger effectief zijn stem kan uitbrengen", vindt hij. "De mogelijkheid om met volmacht te stemmen of gepast vervoer te zoeken naar het stembureau, maakt de ouderen echter afhankelijk van derden."


Volgens burgemeester Van de Vijver worden er sinds de verkiezingen van 2003 geen stemlokalen meer ingericht in rusthuizen. "Dat jaar gingen er in De Notelaar 49 mensen stemmen of 31% en in rusthuis Briels waren er negentien mensen of 29% die een stem uitbrachten. In onze regio organiseren enkel Kruibeke en Sint-Gillis-Waas een stemlokaal in een woonzorgcentrum. Onze administratie is echter geen voorstander, want het vraagt meer werk en extra personeel. Sinds 2003 is de zorgbehoevendheid bovendien sterk gestegen en het percentage dat effectief een stem uitbrengt, zal dus steeds lager worden." Van de Vijver wil echter wel onderzoeken of er in woonzorgcentra een volwaardig kiesbureau kan ingericht worden. "Dat zou dan openstaan voor de bewoners uit de wijde omgeving. Op die manier slaan we twee vliegen in één klap en voor de senioren is ook het aangenaam om zoveel bedrijvigheid rond zich te hebben." (PKM)