Ondernemersfamilie rouwt om plotse dood van Patrick Van Moer (48): “We gingen net meer van het leven genieten”

Patrick Van Moer stond aan het hoofd van het bekende bedrijf 'Jos Van Moer', gespecialiseerd in dieptefunderingen.
rv Patrick Van Moer stond aan het hoofd van het bekende bedrijf 'Jos Van Moer', gespecialiseerd in dieptefunderingen.
In tijden van crisis lijkt het noodlot soms dubbel zo hard toe te slaan. Dat is zeker het geval voor de bekende ondernemersfamilie Van Moer uit Melsele. Vorige week kwam Patrick Van Moer om het leven bij een dramatisch ongeval. Samen met zijn vrouw Gina was hij zaakvoerder van het bedrijf ‘Jos Van Moer’, actief in dieptefunderingen.

Een kleine herstelling aan een vrachtwagen kende afgelopen woensdag een dramatische afloop. Patrick Van Moer (48) kwam gekneld te zetten onder de truck. Er kon geen hulp meer baten. Zijn vrouw Gina Verstraeten en zijn twee zonen Cedric (24) en Frederic (22) blijven verweesd en verslagen achter. Patrick leidde samen met zijn vrouw de firma ‘Jos Van Moer’, actief in dieptefunderingen. Hij stamt uit een bekende ondernemersfamilie in de regio. Met Jos Van Moer als vader en Frans ‘Ciske’ Van Moer als grootvader was het ondernemerschap en het harde werken hem via de genen meegegeven. Op 18-jarige leeftijd werkte Patrick al volop mee in de firma. Op 31-jarige leeftijd nam hij samen met Gina de zaak over. “Patrick heeft voor drie gewerkt”, klinkt het bij zijn familie. En dat is zeker geen understatement. Jarenlang combineerde hij zijn eigen zaak met het transporteren van vee, een passie waarin hij zich volledig kon uitleven.

Nog veel plannen

Zijn onverwachte overlijden komt in de familie bijzonder hard aan. In de eerste plaats natuurlijk bij zijn gezin. “Dit plotse verlies voelt momenteel nog onwerkelijk aan”, zegt Gina. “Het enige dat voor Patrick nog belangrijker was dan werken, was de zorg voor zijn gezin en familie. Hij was een liefhebbende echtgenoot. We hadden ook mooie vooruitzichten, Patrick had recent zijn job in het veetransport opgegeven om meer te kunnen genieten van het leven. Na het overlijden van zijn vader Jos eind 2018 wilde hij meer tijd vrijmaken voor zijn familie. In de Kattestraat gingen we deze zomer beginnen aan de renovatie van de oude familiehoeve om daar de nieuwe gezinswoning uit te bouwen.”

Familie

Cedric en Frederic zullen nu samen met hun moeder de zaak verderzetten. Met hen komt de derde generatie aan het roer van dieptefunderingen ‘Jos Van Moer’. De twee broers draaien al even mee in het familiebedrijf en leerden alles van hun vader, hun held. “Want er was ook niets dat vader niet wist”, vertellen ze. “Voor alles had hij het gepaste advies en was hij een groot voorbeeld, zeg maar onze rots in de branding.”

Ook bij de rest van de familie is de verslagenheid groot. Het volledige nageslacht van Frans ‘Ciske’ Van Moer heeft zich gevestigd in en rond het Waasland. En net zoals het ondernemerschap zit ook de sterke band en toewijding voor elkaar verankerd in de familie. “Ook bij Patrick streek de hulpvaardigheid ongelofelijk ver”, getuigen ze. “Hij was voor iedereen dag en nacht bereikbaar, en zeker voor zijn familie cijferde hij zichzelf compleet weg.

Natuurlijk leiderschap

Met mooie herinneringen kijken de neven en schoonbroers ook terug naar hun jaarlijkse traditie, want al meer dan 20 jaar gingen Patrick, Dirk, Jo, Gert, Eric en Filip samen met vrienden op welverdiend skiverlof. Daar ontpopte Patrick zichzelf steevast tot leider van de groep. “Het was Patrick die ‘de pot’ bijhield, die de weg voorging en die besliste waar en wanneer we gingen eten en drinken. En dat leiderschap straalde hij op zo’n natuurlijke manier uit, dat je zonder nadenken zijn voetstappen volgde. Bescheiden en nuchter als hij was, had hij geen boodschap aan veel ‘poespas’, met Patrick wist je onmiddellijk waar je stond, altijd oprecht en eerlijk. We verliezen een geweldig aimabel persoon. Hij zal ontzettend hard gemist worden. Maar vergeten zullen we hem nooit.”

Door de maatregelen ivm het coronavirus zal het groeten en de uitvaartplechtigheid jammer genoeg enkel in beperkte kring kunnen doorgaan. Wie graag steun betuigt aan de familie kan een persoonlijk bericht sturen via josvanmoer@skynet.be. Dit zal door de familie erg geapprecieerd  worden in deze moeilijke periode.