NGB zoekt geëngageerde Bevernaars

OUD-GEMEENTERAADSLEDEN STARTEN ONAFHANKELIJKE BEWEGING OP

Met deze opvallende flyer prikkelt NGB de nieuwsgierigheid van de bevolking, maar hieronder ziet u al twee leden van de nieuwe beweging.
Kristof Pieters Met deze opvallende flyer prikkelt NGB de nieuwsgierigheid van de bevolking, maar hieronder ziet u al twee leden van de nieuwe beweging.
Met een opvallende campagne van onbekende silhouetten heeft een nieuwe politieke formatie haar oprichting aan de inwoners van Beveren meegedeeld. NGB, wat staat voor Nieuw Groot Beveren, wil met een onafhankelijke beweging meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Twee namen zijn uitgelekt: de voormalige gemeenteraadsleden Nico Lauwaert en Jos Van Gulck.

NGB is erin geslaagd om in Beveren over de tongen te gaan. De voorbije week vonden inwoners een flyer in de bus met daarop vijf silhouetten van de mensen achter de nieuwe politieke formatie. Op de flyer maakt NGB duidelijk waar de beweging voor staat en wordt ook een oproep gelanceerd naar mensen die zich willen aansluiten.


Normaal zouden de initiatiefnemers zich pas volgende week bekend maken, maar de namen zijn uitgelekt. Jos Van Gulck informeerde zich in het gemeentehuis naar de mogelijkheden om met een nieuwe lijst op te komen bij de gemeenteraadsverkiezingen en met wat speurwerk viel ook al snel de naam van Nico Lauwaert. Hij had de website van NGB gepubliceerd.

Nico Lauwaert.
Kristof Pieters Nico Lauwaert.

Verrast

"We zijn wat verrast door de inspanningen die sommige mensen hebben geleverd om te achterhalen wie we zijn", reageert Lauwaert lachend. "Over deze campagne is uiteraard goed nagedacht. We willen de nieuwsgierigheid van de mensen prikkelen, maar hadden niet verwacht dat er zoveel reactie zou komen."


Zowel Van Gulck als Lauwaert hebben een politiek verleden. Jos Van Gulck was vroeger actief bij Vld en nadien bij Vlaams Belang. Hij zetelde korte tijd voor die laatste partij in de gemeenteraad. Ook Nico Lauwaert was vroeger raadslid voor Vlaams Belang, maar stapte samen met vijf andere raadsleden op in 2010 en zetelde daarna als onafhankelijke.

Jos Van Gulck.
Kristof Pieters Jos Van Gulck.

Inspraak

"Ik speelde al een tijdje met het idee om een nieuwe politieke beweging op te richten en vond in Jos Van Gulck een ideale partner. We willen los van alle partijen een nieuw politiek project op poten zetten, op maat van alle inwoners van Groot-Beveren. Als onafhankelijke lijst moeten we met geen enkel partijstandpunt rekening houden en dat geeft veel bewegingsvrijheid. Onze speerpunten zijn mobiliteit, een betere besteding van de financiële middelen, veiligheid en leefbaarheid. We willen burgers ook maximaal inspraak geven in het beleid door volksraadplegingen over grote dossiers."


Al acht mensen engageerden zich voor NGB. "Het is afwachten wat de kiezer zal beslissen, maar als kleine beweging kunnen we misschien wel het verschil helpen maken om een grote partij aan een meerderheid te helpen", zegt Lauwaert nog. De partij moet dan wel eerst 500 handtekeningen inzamelen of steun krijgen van een bestaand lid van de gemeenteraad. NGB wil burgemeester Marc Van de Vijver vragen of hij zijn goedkeuring wil geven.

Burgemeester

Burgemeester Van de Vijver (CD&V) moet daarover eerst eens goed nadenken, maar de partij is voor hem welkom. "Hoe meer mensen zich politiek willen engageren, hoe beter. Als ze mee willen besturen, moeten ze wel realistische voorstellen doen en zich niet vergrijpen aan populisme", waarschuwt hij.


Coalitiepartner N-VA heeft de flyer en website van NGB ook goed bekeken. "Of er nood is aan een extra partij zal de kiezer beslissen, maar op minder dan een jaar van de verkiezingen rest er toch erg weinig tijd om je programma en doelstellingen uit te leggen aan de bevolking", reageert Filip Kegels. "Ik kijk uit naar wat de toekomst brengt."