N-VA wil werken stimuleren en werkonwilligheid sanctioneren

In de regio staan duizenden vacatures open die bedrijven maar moeilijk ingevuld krijgen.
Kristof Pieters In de regio staan duizenden vacatures open die bedrijven maar moeilijk ingevuld krijgen.
N-VA Waasland roept de toekomstige Vlaamse en federale regering op om niet alleen oog te hebben voor het creëren van werkgelegenheid, maar ook meer aandacht te geven aan de invulling van arbeidsplaatsen. Met 23.484 openstaande vacatures in de regio Antwerpen-Waasland schort er volgens voorzitter Jens De Wael duidelijk iets aan de activering van de bevolking.

De krapte op de arbeidsmarkt is in onze regio al jaren voelbaar. “Achter het credo ‘jobs, jobs, jobs’ kan ik me volledig achter scharen en ik juich de investeringen in onze economie zeker toe, maar het creëren van werkgelegenheid moet hand in hand gaan met de invulling van de arbeidsplaatsen. En hier loopt het mank”, zegt Jens De Wael.

Volgens N-VA Waasland moet er ingezet worden op twee pistes: werk positief stimuleren en werkonwilligheid sanctioneren. “Er ligt hier een taak voor zowel de Vlaamse als de federale regering. Met de vorming van beide regeringen willen we vanuit onze regio een duidelijk signaal geven aan beiden. Werk moet in de eerste plaats financieel interessant zijn en de kloof tussen niet en wel werken moet duidelijk zijn. Concreet, wanneer het loon van een werknemer, verminderd met de kosten voor kinderopvang lager wordt dan de werkloosheidsuitkering, dan is gaan werken niet aantrekkelijk.” Tegelijk moeten er volgens De Wael ook hardere maatregelen worden genomen om werkonwilligheid te sanctioneren zoals een degressieve werkloosheidsuitkering. “Door die af te bouwen in de tijd, waarbij een redelijke termijn voor het zoeken van een nieuwe job wordt gerespecteerd, wordt werken een stuk dwingender gemaakt. Het Waasland is een enorme economische groeiregio. De kansen zijn er, maar moeten genomen worden.”
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diana EnBob Van Puymbroeck

  De jonge poppetjes bij de hr-kantoren vinden iemand van 60+ niet meer interessant voor een werkgever.Beslissen bijvoorbeeld dat je onvoldoende matcht terwijl je 25 jaar met behoorlijke resultaten een job hebt uitgevoerd en op je 58jaar werkloos wordt ten gevolge van faling door bedrog van je werkever

 • Walter De Meulenaer

  Men is toch reeds goed bezig met 60 plussers die een volledige loopbaan hebben het leven zuur te maken! Voor de rest laten ze diegenen die nog nooit of soms eens een tijdje gewerkt hebben gerust. Je kan de jongere generatie écht niet lastig vallen hé!

 • indra bulens

  Vdab steunt geen opleidingen en intrims doen niets

 • Celina Vandermeiren

  Een eerlijk standpunt:werken belonen en profiteren ontraden. De vakbonden staan al op hun achterste poten.

 • Sven De Varé

  Typische reactie voor iemand die maar de helft leest, wat ze zeggen is dat het loon verminderd met de uitgaven niet lager mag zijn dan de werkloosheidsuitkering en tegelijkertijd dat de werkloosheidsuitkering moet verminderen naarmate je langer weigert om te gaan werken. Dus het moet wel degelijk interessanter worden om te gaan werken dan om te blijven doppen.