Meest onfortuinlijke bakker van Vlaanderen? Kris heeft twee filialen en voor beide deuren wordt gewerkt: “Hopelijk halen we het einde van de werken”

Kris Van Steenlandt voor de deur van zijn bakkerij in Melsele waar het kruispunt momenteel ligt opgebroken.
Kristof Pieters Kris Van Steenlandt voor de deur van zijn bakkerij in Melsele waar het kruispunt momenteel ligt opgebroken.
Tien jaar geleden opende bakker Kris Van Steenlandt een tweede winkel aan het Yzerhand. “Omdat er toen al sprake was van een heraanleg van de N450 waar onze zaak is gevestigd”, legt hij uit. De wet van Murphy sloeg echter toe, want uitgerekend op het moment dat de werken aan de gewestweg in Melsele zijn gestart, heeft een aannemer ook de baan opgebroken voor de deur van zijn andere zaak. “Een financiële strop. Ik weet niet of we het einde van de werken zullen halen.”

Twee winkelfilialen waar gelijktijdig voor de deur wordt gewerkt. Het moet ongetwijfeld een unicum zijn, maar voor bakker Kris Van Steenlandt is het een dodelijke combinatie. “Ik bak nu al 150 broden per dag minder en dan nog blijven ’s avonds de rekken vol liggen”, zucht hij. Het had eigenlijk een feestjaar moeten worden. De bakkerij aan het kruispunt van de Koolputstraat en Dijkstraat bestaat precies 25 jaar. “Maar in plaats van cadeautjes uit te delen aan de klanten, moet ik nu elke euro tweemaal omdraaien.”

Oorzaak van alle ellende is een wel erg onfortuinlijk samenvallen van twee grote wegenwerken. “Dat ze de N450 gingen heraanleggen, was al lang geweten”, legt Kris uit. “Daar wordt al vele jaren over gesproken maar de werken werden steeds uitgesteld. Deze werf was ook de reden waarom ik tien jaar terug een tweede filiaal opende aan het Yzerhand in Beveren. Ik wist dat daar ook werken op stapel stonden, maar wie had ooit kunnen denken dat beide werven tegelijk zouden starten.”

Ook aan het Yzerhand, voor de deur van zijn tweede filiaal, zijn deze week grote wegen- en rioleringswerken gestart.
Kristof Pieters Ook aan het Yzerhand, voor de deur van zijn tweede filiaal, zijn deze week grote wegen- en rioleringswerken gestart.

Kris stoort zich wel aan het feit dat de fasering van de werken aan het Yzerhand zonder enig overleg plots gewijzigd werd. “Normaal ging men de werken nog meer in kleinere fasen uitvoeren, maar deze week hebben ze plots toch de hele straat afgezet met borden. Aan het Yzerhand kijk ik nog tegen een periode van acht maand werken aan en in Melsele zal het nog tien maand duren vooraleer ik terug passage heb.”

Derde van omzet

De bakker draait intussen nog maar een derde van zijn omzet. “Ik had me voorbereid, maar dat de terugval zo groot zijn, had ik niet verwacht. Ik weet niet of ik het einde van de werken ga halen. We werken in beide winkels samen met acht mensen en de lonen moeten natuurlijk betaald worden. Bovendien open ik in Melsele de deuren al om 5 uur. Normaal is dat de drukste periode van de dag omdat havenarbeiders hier stoppen voor de ochtendshift. Nu zien we amper een klant. Ik wil echter mijn openingsuren liever niet aanpassen uit respect voor de klanten. Als iemand plots voor een gesloten deur staat, is die ook niet tevreden. Hetzelfde voor mijn assortiment. Een lege toonbank is niet aantrekkelijk. Ik leg mijn taartjes en gebak iets verder uit elkaar maar ik blijf mijn hele gamma wel aanbieden, noem het maar beroepseer.”

Kris beseft dat hij na de werken zijn cliënteel sowieso terug zal moeten opbouwen. “Intussen proberen we de meubels zoveel mogelijk te redden. Dat doe ik onder meer met een broodronde. ’s Nachts staan we aan de bakoven en ’s morgens ga ik de bestellingen gratis aan huis leveren. Het is een service die geapprecieerd wordt, maar uiteraard wegen de inkomsten niet op tegen de inspanningen en de kosten. Als we ’s avonds de kassa maken, is het telkens slikken.”

De bakker legt alle hoop nu op zijn trouwe klanten. “De passage zijn we natuurlijk kwijt, maar onze zaak blijft wel bereikbaar tijdens de werken. Ik ben de mensen die zich de moeite getroosten om tot hier te komen dan ook enorm dankbaar. Het is alleen door hen dat we deze moeilijke periode gaan kunnen overbruggen.”

De winkel op het Yzerhand in Beveren is voorlopig nog te voet en met de fiets bereikbaar maar alle passage is weggevallen.
Kristof Pieters De winkel op het Yzerhand in Beveren is voorlopig nog te voet en met de fiets bereikbaar maar alle passage is weggevallen.
Het kruispunt voor de bakkerij in Melsele ligt er volledig opgebroken bij.
Kristof Pieters Het kruispunt voor de bakkerij in Melsele ligt er volledig opgebroken bij.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.