Indaver levert stoom aan buren

WARMTENETWERK OP GROTE SCHAAL IS UNIEK IN VLAANDEREN

Indaver gaat stoom leveren aan zes buurbedrijven in het havengebied.
Kristof Pieters Indaver gaat stoom leveren aan zes buurbedrijven in het havengebied.
Zes chemische bedrijven uit de Waaslandhaven krijgen van de Vlaamse regering 10 miljoen euro steun voor de bouw van een warmtenetwerk. Indaver levert de stoom die vrijkomt in de verbrandingsinstallatie aan buurbedrijven die veel warmte nodig hebben.

In de verbrandingsinstallaties van Indaver en Sleco wordt jaarlijks 1 miljoen ton afval en slib verwerkt. De stoom die vrijkomt tijdens de verbranding wordt vandaag vooral omgezet in elektriciteit via 3 turbines met een totaal vermogen van 80 MW, goed voor het jaarlijks energieverbruik van 170.000 gezinnen. Een deel van de stoom gaat via een stoomleiding naar het buurbedrijf Ineos. "Het is veel efficiënter als we rechtstreeks onze stoom kunnen leveren dan het zelf om te zetten in elektriciteit", zegt woordvoerder Jos Artois. "Stoom omzetten in elektriciteit kost immers ook geld terwijl buurbedrijven ook heel wat brandstof nodig hebben om warmte op te wekken. De beste manier is dus de stoom via pijpleidingen transporteren."


En dat is wat zes chemische bedrijven in de Waaslandhaven nu gaan doen. Het gaat om een project met een prijskaartje van 25 miljoen euro. De Vlaamse regering besliste gisteren om 10 miljoen euro subsidie te geven voor de aanleg van 8 km pijpleiding. Het warmtenet zal bestaan uit een stoomleiding met stoom op 400°C en een leiding voor terugloop van het warm water. De bedrijven die stoom zullen afnemen zijn Ashland, Monument Chemical, De Neef Chemical Processing en Lanxess. Deze bedrijven hebben veel warmte nodig in hun productieproces en moeten die warmte momenteel zelf opwekken via gasboilers.

Momenteel ligt er al een leiding voor de levering van stoom aan het bedrijf Ineos.
Kristof Pieters Momenteel ligt er al een leiding voor de levering van stoom aan het bedrijf Ineos.

Vele voordelen

"Dit is een maatschappelijk zeer waardevol project", reageert Eric Kersten, site manager van Monument Chemical. "Energiekosten zijn voor chemische bedrijven als het onze een zeer belangrijke kost. Dit warmtenetwerk houdt voor ons bedrijf belangrijke financiële voordelen in."


Maar er zijn ook ecologische voordelen. "Doordat deze bedrijven geen gas meer moeten verbranden daalt de CO2-uitstoot", zegt Frank Beckx van chemiefederatie Essencia. "Het aan te leggen netwerk heeft bovendien nog heel wat capaciteitsreserve zodat het een belangrijke factor kan zijn om nieuwe bedrijven aan te trekken."


"Het aandeel hernieuwbare energie dat zal worden geleverd, komt overeen met 50 windmolens en leidt tot een verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van 100.000 ton CO2 per jaar", zegt Vlaams minister-president Kris Peeters.


De werken zullen zo snel mogelijk starten. "We vinden niet het warm water uit", zegt Jos Artois van Indaver. "In Gent houdt de stoom van een verbrandingsoven het Universitair Ziekenhuis warm. Maar een pijpleidingnetwerk op deze schaal is wel uniek in Vlaanderen. Het is een win-winoperatie voor alle partijen." De zes chemische bedrijven zullen zich engageren om zeker gedurende tien jaar warmte af te nemen via het netwerk.