Iedereen wil filmen in polders

AL ELF TV- EN FILMPRODUCTIES TE GAST IN AMPER TWEE JAAR TIJD

Opnames voor de reeks 'Den Elfden van den Elfden' aan de kerk van Prosperpolder. De nieuwe serie komt in januari op de buis.
Kristof Pieters Opnames voor de reeks 'Den Elfden van den Elfden' aan de kerk van Prosperpolder. De nieuwe serie komt in januari op de buis.
De Beverse polders zijn hot bij filmmakers. De jongste twee jaar streken er al elf filmploegen neer, onder meer voor de nieuwe Mega Mindy-prent, de komedie 'Bowling Balls' en bekende reeksen als 'De Bunker', 'Vermist' en 'Den Elfden van den Elfden', dat begin januari op de buis komt.

Bij de gemeente Beveren hebben ze niet meteen een pasklaar antwoord op de vraag waarom de polders het zo goed doen. "Wellicht is het een combinatie van factoren", zegt Bart De Bruyne, als afdelingshoofd bevoegd voor alle filmaanvragen. "De desolaatheid van het landschap in de polder is voor veel filmmakers de belangrijkste reden. Ze kunnen er ongestoord werken, zonder pottenkijkers. En de weidsheid van het landschap leent zich tot mooie beelden. En niet alleen de polder is in trek. Zo vonden voor de nieuwe film rond Mega Mindy opnames plaats in het fort van Haasdonk en Jan Verheyen koos het centrum van Beveren voor een aantal scènes van 'Vermist'. Het is wellicht ook een klein wereldje van 'location hunters'. Eenmaal ze actief zijn in een bepaalde regio, komen ze blijkbaar terug."

In Doel werd vorig jaar de film 'Bowling Balls' opgenomen, met Filip Peeters en Jenne Decleir.
Kristof Pieters In Doel werd vorig jaar de film 'Bowling Balls' opgenomen, met Filip Peeters en Jenne Decleir.

Negatieve look

Vorig jaar werden er drie tv-reeksen en één film opgenomen in Beveren, dit jaar waren dat drie tv-reeksen en vier films. "En dat zijn dan alleen die waarvoor we toelating geven", benadrukt De Bruyne. "Alleen al voor Doel komen er wekelijks aanvragen binnen voor de opnames van videoclips of horrorfilms. Die worden pertinent geweigerd. Alleen voor 'Bowling Balls' werd een uitzondering gemaakt. De anderen wilden Doel vooral gebruiken omwille van de 'negatieve look'. Ook bekende regisseurs krijgen soms het deksel op de neus. Zo wou Jan Verheyen een aflevering van 'De Bunker' opnemen in Doel en dat zou gepaard gaan met ontploffingen. Maar daar hebben we feestelijk voor bedankt."


Jan Verheyen kent Beveren vrij goed en streek er al meermaals neer met zijn ploeg van 'Vermist'. "Omdat ik al een paar keer in CC Ter Vesten heb gespeeld, wist ik dat het park Cortewalle een mooie locatie was. Maar het was vooral het Rijksarchief met zijn desolate gangen dat doorslaggevend was in de keuze", zegt hij.


Tom Van Dyck en Alice Reijs kozen voor 'Den Elfden van den Elfden' Prosperpolder, nadat ze het gehucht ontdekten bij een fietstocht. "Van de reeks was toen nog geen sprake. Pas toen we begonnen te schrijven, zagen we in Prosperpolder - een kerk en een straat in het midden van de velden - het model voor Knorrendonk. We organiseerden een infoavond voor de bewoners en de respons was enorm. We konden een beroep doen op 300 figuranten voor de opnames van de carnavalsstoet", vertellen ze. "Als dank hebben we binnenkort nog een leuke verrassing voor die tachtig inwoners in petto!"


'Den Elfden van den Elfden' wordt vanaf 3 januari zeven weken lang de nieuwe topreeks van één op zondagavond. Gaat Beveren toeristisch garen spinnen uit de reeks, zoals eerder ook bij 'Bevergem' gebeurde? "Zelf hebben we nog geen concrete plannen, maar Toerisme Oost-Vlaanderen en Toerisme Waasland broeden wel op enkele initiatieven, zoals een fietstocht", weet De Bruyne. "De provincie heeft de reeks gesubsidieerd en er zijn zelfs drones ingezet om de omgeving in al zijn pracht in beeld te brengen. We hopen dat daar iets van blijft hangen en dat kijkers zin krijgen om zelf de streek te verkennen."

De ploeg van 'Vermist' met Joke Devynck en Stan Van Samang in park Cortewalle in Beveren.
Kristof Pieters De ploeg van 'Vermist' met Joke Devynck en Stan Van Samang in park Cortewalle in Beveren.