Huts klaar voor drie weken feest

DECORBOUWERS VOLTOOIEN MIDDELEEUWS KASTEEL VOOR VIERING KATOEN NATIE

De middeleeuwse vakwerkhuisjes rond het binnenplein zijn bijna af.
Kristof Pieters De middeleeuwse vakwerkhuisjes rond het binnenplein zijn bijna af.
De decorbouwers hebben gisteren de laatste hand gelegd aan de middeleeuwse burcht voor het feestje van 160 jaar Katoen Natie. De straatartiesten die dagelijks een show geven, hielden nog een laatste repetitie. Het menu staat op punt, maar blijft nog geheim tot morgen. Dan ontvangt Fernand Huts zijn eerste gasten.

Fernand Huts ontvangt morgen de eerste gasten op zijn feest voor 160 jaar Katoen Natie, dat drie weken duurt. Voor het feestje spaarde hij kosten noch moeite. Hij nam filmdecorbouwer Kurt Loyens, die onder meer werkte op de set van 'Loft', 'Vermist' en 'Ben X' onder de arm. Die bouwde minutieus een middeleeuwse burcht na. Binnen de kasteelmuren is een heel middeleeuws dorp opgetrokken. Gisteren werd de laatste hand gelegd aan het middeleeuwse kasteel. Daarnaast huurde Katoen Natie een legertje straatartiesten in. Die waren gisteren druk aan het repeteren voor de show die ze dagelijks zullen opvoeren.

Het team van restaurant Bebronna voor de burcht.
Kristof Pieters Het team van restaurant Bebronna voor de burcht.

Trouwfeest

Wat er precies op het menu staat, kunnen Kristiaan Thomas en Bjorn Meersman, de uitbaters van restaurant Bebronna nog niet verklappen, maar ze beloven wel dat ze de gasten culinair zullen verwennen. "We zijn enorm blij dat we aan zo'n uniek evenement mogen meewerken", zegt Bjorn. "Fernand Huts kwam bij ons aankloppen, omdat onze zaak gelegen is op het gelijkvloers van het kantorencomplex Burcht Singelberg. We zijn al enkele jaren bezig, maar onze zaak is nog relatief jong. Dit is een ideale kans om ons visitekaartje af te leveren. De volgende drie weken zullen we dagelijks koken voor 350 mensen. We hebben uiteraard extra volk gevraagd om deze klus te klaren. We gebruiken hiervoor de keuken van ons restaurant, maar we hebben in het kasteel nog een extra keuken en doorgeefkeuken. Bovendien houden we tijdens de festiviteiten ons restaurant ook nog open. Sterker nog: we hebben zelfs nog een trouwfeest gepland. Alle hens aan dek dus, maar we hebben er het volste vertrouwen in. We hebben al gekookt voor meer dan 350 mensen op een dag, maar natuurlijk geen drie weken lang. In totaal zullen we 6.000 bezoekers eten geven. Dat is uniek."

De decorbouwers werken de laatste details af.
Kristof Pieters De decorbouwers werken de laatste details af.

'Fijnbesnaarde vrouwen'

Dat het feest meer is dan een eetpartij, blijkt uit de uitnodiging. Eerst moeten de bezoekers door de doolhof van Gulliver naar de spelende pijpen. Vervolgens staat er op de mysterieuze planning onder meer 'slenteren door poëzie en kunst', 'te paard naar het dorp', 'Commedia dell'arte door Italianen Vervlaamst' en 'fijnbesnaarde mooie vrouwen'.

Hilton Hotel afhuren

Huts nodigt elke dag een doelgroep uit: de ene dag komt de petrochemie langs, de volgende dag de fijnchemie, nadien Indaver, enzovoort. Daarbij zijn telkens mensen uit de hele wereld aanwezig. Katoen Natie biedt elke dag seminaries aan. Voor het grootste congres op 25 augustus wordt zelfs het Antwerpse Hilton Hotel afgehuurd. Op het programma staat een internationaal congres rond logistiek. Voor de partners zijn er culturele uitstappen in Antwerpen gepland. Huts geeft woensdag zelf tekst en uitleg bij zijn middeleeuwse kermis.