Havenheld vereeuwigd als actiefiguurtje

Jan Hemelaer overhandigde Tom Rommens (links) zijn eigen havenheldfiguurtje.
Foto Kristof Pieters Jan Hemelaer overhandigde Tom Rommens (links) zijn eigen havenheldfiguurtje.
Als volslagen onbekende plots een nationale held met eigen actiefiguurtje worden. Het overkwam Tom Rommens, die officieel als eerste 'havenheld' is uitgeroepen. De man werkt bij Gyproc en heeft pionierswerk verricht op vlak van de recyclage van gipskartonplaten.

De Vlaamse overheid lanceerde dit voorjaar de nieuwe campagne 'Havenhelden'. Daarbij werd iedereen opgeroepen om geëngageerde mensen te nomineren als Havenheld op de website www.havenhelden.be.

Heldendaden

Met deze campagne wil de overheid de aandacht trekken op het havengebied en de 'heldendaden' die daar elke dag gebeuren. "Tom heeft als sustainability manager bij Gyproc pionierswerk verricht op het vlak van mobiliteit, recyclage, biodiversiteit en energiezuinigheid", motiveert minister Ben Weyts de keuze.


"Voor het hergebruiken van gipsplaten werd Gyproc bekroond met het prestigieuze Cradle To Cradle-label. Een gegeerd certificaat voor industriële bedrijven, die hun eigen afval opnieuw verwerken in plaats van het te lozen. Tom legde samen met Natuurpunt ook biodiversiteitszones aan rond het bedrijf. Als Vlaams minister van Dierenwelzijn ben ik ook erg gecharmeerd door zijn bijenhotel en nestkast voor torenvalken."

Erkenning

"Dat ik daar nu erkenning voor krijg, doet me natuurlijk deugd en ik hoop dat ons duurzaamheidsverhaal andere bedrijven kan inspireren", reageert de kersverse havenheld zelf. "Voor mij is het eigenlijk gewoon boerenverstand. Onze energiezuinige warmtekrachtkoppelingsinstallatie bijvoorbeeld, bespaart ons tot 50 procent kosten. Hetzelfde met de biodiversiteitszones en grasland dat we niet meer hoeven te maaien."


De Havenheld mag dan wel bescheiden blijven, hij heeft wel een uniek eerbetoon gekregen met een heus actiefiguurtje van zichzelf. "Als er actiefiguurtjes gemaakt worden van fictieve superhelden, dan mag dat ook voor de mannen en vrouwen die onze economie doen draaien", vindt Jan Hemelaer, procesmanager voor de havenuitbreiding. Er kunnen nog steeds havenhelden genomineerd worden via de website en ook die zullen vereeuwigd worden met een havenheldfiguurtje. Je kan de havenhelden ook persoonlijk ontmoeten, want elk van hen organiseert een inspirerende heldendaad voor het grote publiek. Zo verwelkomt Tom alle geïnteresseerden op een duurzame bedrijfstour bij Gyproc tijdens de Havendag op 17 september. (PKM)