Haven dringt aan op snelle beslissing over extra containercapaciteit na recordmaand

Kristof Pieters
Nooit eerder werden er in een maand zoveel containers behandeld in de haven van Antwerpen dan in april 2019. Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf, dringt daarom bij de Vlaamse regering aan om snel een beslissing te nemen over extra capaciteit.

Het is de tweede keer dat de maandelijkse kaap van 1 miljoen containers werd gerond. Het Havenbedrijf noteerde een recordoverslag van 1,053 miljoen containers. In het eerste kwartaal van 2019 steeg de containertrafiek met 0,6 procent ten opzichte van de eerste drie maanden van 2018. Na vier maanden bedraagt de groei al 3,3 procent. “Het nieuwe maandrecord bevestigt nogmaals onze prognoses dat de haven binnen afzienbare tijd met een capaciteitstekort te maken krijgt”, zegt Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf. “Daarom is een strakke timing echt noodzakelijk en essentieel om onze internationale leiderspositie te blijven waarmaken.” Ook havenschepen Annick De Ridder dringt erop aan dat de Vlaamse Regering snel de locatie voor de extra containercapaciteit in de haven bepaalt. Er ligt wel al een voorkeurscenario op tafel met een dok dat haaks wordt ingeplant op het Deurganckdok, maar de Vlaamse overheid moet dat scenario nog formeel bekrachtigen. Het lijkt echter twijfelachtig dat dit amper een paar weken voor de verkiezingen zal gebeuren.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.