Hardere aanpak van sluikstorten en zwerfvuil: strafrechtelijke vervolging in plaats van GAS-boete

Vorig jaar werden er maar liefst 189 sluikstorten vastgesteld in Beveren.
Kristof Pieters Vorig jaar werden er maar liefst 189 sluikstorten vastgesteld in Beveren.
Het gemeentebestuur van Beveren gaat sluikstorters strenger aanpakken. Vorig jaar waren er maar liefst 189 sluikstorten en werden er 1.335 zakken zwerfvuil ingezameld. Dit jaar staat de teller al op 150 sluikstorten. “Daders gaan er niet meer vanaf komen met een GAS-boete, maar riskeren voortaan strafrechtelijke vervolging”, kondigt schepen Filip Kegels (N-VA) aan.

Sluikstorten en zwerfvuil staan hoog op de lijst van hetgeen inwoners als erg storend ervaren. “Het gedrag van een kleine minderheid van de burgers leidt tot frustratie van iedereen die begaan is met de omgeving waarin we leven”, zegt schepen Filip Kegels. “Los van alle frustraties brengt dit gedrag ook nog een grote maatschappelijke kostprijs met zich mee. Vorig jaar werden er 189 sluikstorten vastgesteld. Dit jaar zitten we al aan 150 meldingen en dit zijn cijfers van januari tot en met april. Dit is dan nog exclusief de wantoestanden die we bijna dagelijks in de haven aantreffen.”

Ook het aantal zakken ingezameld zwerfvuil spreekt boekdelen. “In 2018 werden er maar liefst 1.335 zakken afval geteld. Dit jaar waren er eind april al 659 zakken gevuld. Het gaat hier dan nog enkel maar om zwerfvuil dat werd ingezameld door vrijwilligers. Daarnaast is ook de Wase Werkplaats regelmatig op pad om zwerfvuil op te ruimen en ook in de haven moet er geregeld een berg troep worden opgeruimd.”

Ook in de Waaslandhaven is zwerfvuil een groot probleem.
Kristof Pieters Ook in de Waaslandhaven is zwerfvuil een groot probleem.

Meer vrijwilligers

Het enige positieve cijfer is het aantal vrijwilligers dat zich inzet om de straten en pleinen proper te houden. “Vorig jaar waren er zo’n 50 vaste krachten waarop we beroep konden doen”, vervolgt Kegels. “Dit aantal is bijna verdubbeld. Op dit moment zetten 94 mensen zich vrijwillig in voor het inzamelen van zwerfvuil. Er is dus wel een groeiend bewustzijn bij de burger en een grotere inzet van vrijwilligers, maar dit vertaalt zich jammer genoeg niet in een beter resultaat. We zijn dus enerzijds dankbaar dat een grote groep zwerfvuilvrijwilligers zo actief is, maar tegelijkertijd zijn we bedroefd dat hun inzet blijkbaar niet het gewenste sensibiliserend effect heeft.”

Strenger optreden

Het gemeentebestuur wil dan ook harder optreden tegen hardleerse daders. “We willen paal en perk stellen aan de sluikstort- en zwerfvuilproblematiek door sterk in te zetten op repressieve maatregelen”, zegt Kegels. “Waarschuwingsborden helpen niet, dus moeten we maar strenger optreden. Als we een sluikstort aantreffen, wordt in het afval naar bewijsstukken gezocht. Als we die vinden, worden de daders geverbaliseerd op basis van de GAS-wetgeving, maar die boetes schrikken dus niet voldoende af. Wij willen daarom een stap verder gaan. Sluikstorten zullen niet meer worden geverbaliseerd volgens de GAS-wetgeving, we gaan de dossiers voortaan doorsturen naar het parket voor correctionele vervolging. We gaan ook nog meer inzetten op cameracontrole. Die worden opgesteld op plaatsen die gevoelig zijn voor sluikstorten. Alle bevoegde diensten krijgen ook de opdracht krijgen om bij vaststelling van overtreding onmiddellijk repressief op te treden. Met een waarschuwing zal men er dus niet meer vanaf komen”

De camerabewaking werd onder meer al ingezet in de wijk Melkaderlaan in Kallo waar regelmatig sluikstorten waren ter hoogte van de ondergrondse afvalcontainers.
Kristof Pieters De camerabewaking werd onder meer al ingezet in de wijk Melkaderlaan in Kallo waar regelmatig sluikstorten waren ter hoogte van de ondergrondse afvalcontainers.
Kristof Pieters
Kristof Pieters1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Walter De Meulenaer

    De overheid heeft het blijkbaar nog niet in de mot dat voor sommige gezinnen en alleenstaanden de vuilzakken en het containerpark niet meer betaalbaar zijn. De burger wordt reeds langs alle kanten uitgemolken zodanig de financiële strop erg begint aan te spannen! Maar blijkbaar is dat geen probleem zolang de raad van bestuur van de intercommunales hun riante vergoeding maar ontvangen.