Grote verkeershinder verwacht voor heraanleg N450, gemeente legt pendelbussen in tussen Melsele en Kallo

De werken starten op het kruispunt van de Melseledijk met de Koolputstraat en Brielstraat.
Kristof Pieters De werken starten op het kruispunt van de Melseledijk met de Koolputstraat en Brielstraat.
Op maandag 13 januari gaan in Melsele de lang verwachte maar ook gevreesde wegenwerken aan de N450 van start. De gewestweg gaat meer dan een half jaar dicht en de omleidingsmogelijkheden zijn erg beperkt. In de aanpalende Melselepolder zullen enkel hulpdiensten en lijnbussen toegang krijgen. Omdat De Lijn enkel tijdens de spits zal rijden, gaat de gemeente pendelbussen inleggen tussen Melsele en Kallo.

De aannemer begint met de werken ter hoogte van het kruispunt van de Melseledijk met de Koolputstraat, Dijkstraat en Brielstraat. Het drukke kruispunt gaat volledig dicht tot het voorjaar. Daarna moet er opnieuw lokaal verkeer mogelijk zijn tussen de Koolputstraat en de Brielstraat. Richting Melsele zal de N450 vanaf het kruispunt tot aan de Kapelwegel tegen het bouwverlof terug opengaan. De rest van de Melseledijk tussen Melsele en Kallo blijft volgens de planning volledig afgesloten tot het najaar. Al die tijd zal het vele verkeer tussen Beveren en Melsele van en naar de haven en Kallo een omleiding moeten volgen die door de wijk Gaverland en een deel van de Beverse polder loopt.

“De omleidingsmogelijkheden zijn erg beperkt”, zegt schepen van Mobiliteit Raf Van Roeyen (CD&V). “Aan de voet van het viaduct over de E34 is er enkel keuze tussen polderbaantjes via de Melselepolder of Beverenpolder. De Melselepolder gaan we afsluiten voor het gewone verkeer. Enkel bewoners, landbouwers, hulpdiensten, lijnbussen en fietsers zullen nog gebruik kunnen maken van de Zaveldam en Patrijzenstraat die erg gegeerd zijn bij sluipverkeer.”

Kristof Pieters

Komende van de E34 zal het verkeer net voorbij de brug over de E34 een U-turn moeten maken. Via de carpoolparking rijdt men via de parallelweg naast de E34 tot aan de Hofdam. Via de Hofdam gaat het naar de Broekstraat, Geestadam naar de Koolputstraat en de Gaverlandstraat. Verkeer richting haven rijdt via de Gaverlandstraat, Koolputsraat, Broekstraat, Waelenweg en de parallelweg van de E34 tot aan de carpoolparking waar men terug de Melseledijk bereikt.

Tijdelijk enkelrichting

In de Hofdam en Waelenweg wordt tijdelijk enkelrichtingverkeer ingevoerd. Beide wegen worden verboden voor vrachtverkeer boven de 3,5ton. Voetgangers en (brom)fietsers kunnen op een speciaal ingerichte, vrije fietsstrook rijden langs de werfzone. Doorgaand en vrachtverkeer wordt gevraagd om andere op- en afritten te gebruiken zoals het Polderhuis in Vrasene of de E17.

Doordat de werken in de Fabriekstraat in Kallo nog niet klaar zijn, heeft De Lijn beslist om enkel tijdens de ochtend- en avondspits te rijden. Anders zouden de rittenschema’s te veel overhoop gegooid worden. “We hebben daarom beslist om zelf pendelbussen in te leggen tussen Melsele en Kallo”, zegt schepen Van Roeyen. “We hebben hiervoor een budget van 55.000 euro uitgetrokken en zullen gebruikmaken van kleinere bussen van een privéfirma.”

De meeste hinder zal er zijn voor de wijk Gaverland want daar zal het omleidingsverkeer door de Gaverlandstraat moeten rijden. Het leed is daarna nog niet geleden want zodra de werken aan de N450 klaar zijn, zal de heraanleg starten van de N70 in Melsele.

De omleidingswegen verlopen via Beverenpolder en de wijk Gaverland.
Kristof Pieters De omleidingswegen verlopen via Beverenpolder en de wijk Gaverland.
Het verkeer moet komende van de E34 een U-bocht maken richting Beverenpolder.
Kristof Pieters Het verkeer moet komende van de E34 een U-bocht maken richting Beverenpolder.
Enkele omleidingswegen werden vooraf al wat veiliger gemaakt.
Kristof Pieters Enkele omleidingswegen werden vooraf al wat veiliger gemaakt.2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lies Bracke

    Beter vooraf nog meer aanpassingen aan de alternatieve polder route gedaan voordat ze een belangrijke verkeer ader zo lang volledig afsluiten. In Nederland legt men vaak een tijdelijke geasfalteerde weg ernaast voor zover mogelijk. Al dat verkeer over landwegen die daar niet op berekend zijn wordt doffe ellende. Stukken uit de weg rijden, putten en hobbels die ontstaan... Ik zie het al gebeuren.

  • Kevin Herreweg

    Heeft de gemeente rekening gehouden met alle andere werken die gaande zijn en wat voor overlast dit zorgt in de gaverlandwijk?? Werk eerst het 1ne af voor je aan iets anders begint!