Gezin wil 'droomwoning' terug

HUIS WERD ONTEIGEND VOOR HAVENUITBREIDING DIE ER NOOIT KWAM

Kristien met moeder Agnes en schoonzoon Peter bij de verloederde woning.
Kristof Pieters Kristien met moeder Agnes en schoonzoon Peter bij de verloederde woning.
De familie Staes wil haar onterecht onteigende woning aan de Drijdijk terug en heeft van het Grondwettelijk Hof alvast gelijk gekregen. Het huis werd in 1987 onteigend voor de havenuitbreiding, maar staat er nog steeds. Omdat de woning intussen helemaal verloederd is, eist het gezin ook een schadevergoeding van de overheid.

Wilfried Staes en Agnes Van den Hende kochten hun droomhuisje in 1978. "Het lag afgelegen aan de voet van een dijk en het was er voor ons een paradijs", vertelt Agnes. "In 1987 kregen we echter te horen dat onze woning onteigend werd voor de havenuitbreiding. Al na enkele jaren werd duidelijk dat het huis helemaal niet moest verdwijnen. We mochten er blijven wonen, maar moesten wel huur betalen."


In 2007 besloten Wilfried en Agnes toch te verhuizen naar Kallo. "Met veel tegenzin", benadrukt Agnes. "Vooral mijn man wou hier eigenlijk nooit weg, maar er waren grote kosten aan het huis. Onder meer de ramen moesten dringend vervangen worden en ook het dak was dringend toe aan vernieuwing. Aangezien we zo'n kosten niet wilden maken in een 'huurhuis' zat er niks anders op dan te verhuizen." Intussen had de familie wel hemel en aarde verzet om de woning te kunnen terugkopen. "We werden echter van het kastje naar de muur gestuurd", zucht Agnes. "Ik durf echt zeggen dat het pesterijen waren. We hebben alle administraties in Gent, Brussel en Sint-Niklaas de voorbije vijftien jaar platgelopen maar het bleef bij beloftes."

Anno 2014 is de woning helemaal overwoekerd.
Kristof Pieters Anno 2014 is de woning helemaal overwoekerd.

Openbare verkoop

Twee jaar geleden besloot het gezin een advocaat onder de arm te nemen. "We hadden vernomen dat het huis openbaar verkocht zou worden", zegt schoonzoon Peter Van der Weken. "Dit stuitte ons echt wel tegen de borst. We hebben de verkoop kunnen stilleggen. We hadden immers recht op voorkoop aangezien de overheid het huis niet meer nodig heeft. Bij het aankoopcomité Gent vertelden ze ons dat de papieren klaar lagen, maar op het laatste moment hebben ze toch afgehaakt, wellicht omdat ze een hogere som in gedachten hadden. We hebben echter het recht om het huis terug te kopen voor hetzelfde bedrag als het 27 jaar geleden onteigend werd."


Het Grondwettelijk Hof heeft in haar advies de familie Staes gelijk gegeven. Volgens het gerechtshof moet de overheid de woning terug verkopen aan het gezin omdat ze het pand niet heeft gebruikt waarvoor het oorspronkelijk onteigend werd. "Maar we hebben onze woning hiermee nog niet terug", benadrukt Peter. "We moeten nu met dit advies naar de rechtbank in Dendermonde trekken. We gaan ook een schadevergoeding eisen voor al die jaren dat er huurgeld moest worden betaald en vooral voor de verloedering van het huis."


De familie zag met lede ogen toe hoe het verval de voorbije jaren intrad. "Je ziet amper het huis nog staan, het is helemaal overwoekerd", zegt Agnes. "Mijn man kan het niet aan om hier nog te komen. Hij heeft er vroeger enorm hard in gewerkt. Nu is het ten prooi gevallen aan krakers. Als we het echter opnieuw in zijn vroegere glorie kunnen herstellen, verhuizen we meteen terug naar hier."

De woning eind jaren '80.
Kristof Pieters De woning eind jaren '80.