Gemeente overweegt privébewaking

POLITIE NIET GELUKKIG MET BURGERWACHT IN BEDREIGD SCHELDEDORP

De politie is niet opgezet met de dorpswacht die in Doel werd opgericht.
Foto Pieters De politie is niet opgezet met de dorpswacht die in Doel werd opgericht.
De gemeente Beveren, de politie en Maatschappij Linkerscheldeoever onderzoeken of er een private bewakingsfirma ingezet kan worden voor de ordehandhaving in Doel. Vooral in het weekend wordt het dorp overspoeld door ramptoeristen en moet er een extra oogje in het zeil gehouden worden.

De overlast in Doel deed de gemoederen de jongste weekends al meermaals oplaaien. Twee weken geleden werd zelfs een dorpswacht samengesteld. De honderden bestuurders die het dorp wilden binnenrijden, werden allemaal geïnformeerd met een speciaal pamflet. Aan nieuwsgierigen en 'ramptoeristen' werd gevraagd hun auto achter te laten aan de rand van het dorp en te voet verder te gaan.

Patrouilles

Het initiatief werd echter niet gesmaakt door het gemeentebestuur en de politie. Het voorbije weekend vatte de politie er zélf post. "Maar dat was eenmalig omdat tegelijk een groot evenement plaatsvond aan de Deurganckdoksluis", zegt korpschef Leo Mares. "Er zullen nog extra patrouilles komen als er voldoende personeel is, maar in de zomer wordt dat een lastige klus. Al het politiepersoneel moet dan worden ingezet voor allerlei zomerevenementen. Doel wordt wel als aandachtspunten meegegeven bij de start van patrouilles."


Op een permanente aanwezigheid van de politie moeten de bewoners van Doel echter niet rekenen. Dat zei korpschef Leo Mares op de politieraad na een vraag van gemeenteraadslid Issam Benali (Groen-sp.a). Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) bevestigt wel dat de piste wordt onderzocht om een privébewakingsfirma in te schakelen. Er wordt nog onderhandeld over wie dat zal betalen. Volgens de gemeente moet MLSO de factuur voor zijn rekening nemen omdat zij eigenaar is van de meeste huizen.


Korpschef Mares is in elk geval voorstander. "We hebben in het verleden ook al uitstekend samengewerkt met een privébewakingsfirma. Het contract werd twee jaar geleden alleen stopgezet om besparingsredenen."

Pamfletten

Het inzetten van een burgerwacht ziet Mares níét zitten. "Als er alleen pamfletten worden uitgedeeld, is er geen probleem. Maar je kan niet zomaar agent spelen en mensen terugsturen. Ik heb dat duidelijk gemaakt aan alle betrokkenen. We hebben zelf de oprichting van een buurtinformatienetwerk (BIN) voorgesteld, maar dat vraagt heel wat engagement en jammer genoeg is er nog geen reactie op gekomen."


Een privébewakingsfirma heeft volgens Mares de beste kaarten om de orde in Doel te handhaven als de politie niet aanwezig is. "Ze kan ingrijpen waar nodig en ook mensen wegsturen als ze in leegstaande huizen zitten. Als er beboet moet worden, kan de politie worden opgeroepen. Net als bij consortiumbewaking voor bedrijven kan met een privébewakingsfirma worden afgesproken om een aantal keer per dag te komen patrouilleren, en dat zowel overdag als 's nachts."


De slagboom aan de Scheldemolenstraat zal binnenkort hersteld worden. Volgens Mares zijn de daders van het vandalisme intussen geïdentificeerd aan de hand van de camerabeelden. "Er zal een gepeperde factuur volgen."