Gedeputeerde Riet Gillis verplaatst zich week lang met speed pedelec

Riet Gillis verplaatst zich een hele week lang met een speed pedelec om de fietsinfrastructuur in de provincie uit te testen.
Kristof Pieters Riet Gillis verplaatst zich een hele week lang met een speed pedelec om de fietsinfrastructuur in de provincie uit te testen.
Het Oost-Vlaamse provinciebestuur heeft het budget voor de verdere uitbouw van het fietsnetwerk voor de nieuwe bestuursperiode flink verhoogd. Om mensen aan te zetten om zich duurzaam met de fiets te verplaatsen, geeft gedeputeerde Riet Gillis uit Kieldrecht het goede voorbeeld. Ze zal een week lang haar woon-werkverplaatsingen doen met een speed pedelec.

Door een netwerk van hoogkwalitatieve fietswegen en fietssnelwegen uit te bouwen, stimuleert de provincie iedereen om vaker de fiets te nemen naar het werk, school, familie en vrienden over langere afstanden van 5 tot 20 kilometer. “De snelle ontwikkeling van elektrische fietsen en speed pedelecs maakt fietsen over grotere afstanden voor iedereen haalbaar”, zegt gedeputeerde Riet Gillis (Groen), bevoegd voor Klimaat en Mobiliteit. Ze gaat de uitdaging aan om deze week al haar woon-werkverplaatsingen met een speed pedelec te doen. “Het is met de provincie onze ambitie om op ons grondgebied een sluitend netwerk van fietssnelwegen te realiseren”, licht ze toe. “Het is immers hiermee dat we meer en meer pendelaars kunnen motiveren om de fiets te nemen. De fiets is een essentieel onderdeel van duurzame mobiliteit en biedt mee een antwoord op zowel de klimaat- en mobiliteitsuitdagingen. Zo dragen alle fietsers tijdens hun dagelijkse verplaatsingen hun steentje bij aan de ambitie van de provincie om klimaatneutraal te worden tegen 2040.”

Riet Gillis vertrekt iedere dag rond 6.30 uur aan haar woning in Kieldrecht. Ze varieert haar routes regelmatig. Vandaag ging het traject van Kieldrecht naar het Provinciehuis in Gent via de F41 (de fietssnelweg tussen Antwerpen en de Gentse haven). In Wachtebeke maakt Riet Gillis de doorsteek naar de Kennedybaan en fietste ze over de toekomstige F40 richting Gent. “De fietsinfrastructuur in de Gentse kanaalzone is de afgelopen jaren erg verbeterd. Fietsers kunnen op een veilige manier het Gentse stadscentrum bereiken, maar om van een echte fietssnelweg te spreken, moeten eerst nog een enkele ontbrekende schakels weggewerkt worden.”

Op woensdag en vrijdag gaat het via de F411 van Sint-Gillis-Waas naar Sint-Niklaas om van daaruit via de F4 tot Gent te trappen. Beide trajecten bedragen ongeveer 48 kilometer.

Men kan het fietstraject live volgen via https://oost-vlaanderen-fietst.geodynamics.be/.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.