Fotograaf portretteert 150 'Kieldrechtse koppen'

WARD VLEMINCKX ZOEKT DORPSGENOTEN DIE VOOR ZIJN CAMERA WILLEN STAAN

Fotograaf Ward Vleminckx is al twee jaar bezig met het project 'Kieldrechtse Koppen'.
Kristof Pieters Fotograaf Ward Vleminckx is al twee jaar bezig met het project 'Kieldrechtse Koppen'.
Ward Vleminckx pakt uit met een opvallende stunt voor zijn 35-jarig jubileum als fotograaf. Voor het project 'Kieldrechtse Koppen' portretteert hij namelijk 150 dorpsgenoten in hun vertrouwde omgeving. Dat gaat van een fervent muzikant van de fanfare tot een fanatiek duivenmelker of een gewone huisvrouw die boodschappen doet. Het resultaat moet in het voorjaar van 2018 resulteren in een tentoonstelling en een boek.

Ward Vleminckx (59) is afkomstig uit het Antwerpse, maar verkaste 33 jaar geleden naar het landelijke Kieldrecht om er een fotozaak te beginnen. "In het begin was het niet altijd even makkelijk om het vertrouwen te winnen in zo'n klein dorp, maar intussen mag ik wel zeggen dat ik een echte Kieldrechtenaar ben geworden", lacht hij. "Dat is meteen ook de reden dat ik nu zoveel mensen voor mijn camera kan zetten voor dit jubileumproject."

Een 'Kieldrechtse Kop' in de volkstuintjes.
Kristof Pieters Een 'Kieldrechtse Kop' in de volkstuintjes.

Voldoening

Ward zit namelijk 35 jaar in het vak en wou na al die jaren nog wel eens zijn creatief ei kwijt in een andere project. "Ik doe deze job nog echt enorm graag", benadrukt hij. "In mijn studio krijg ik vooral veel families, getrouwde koppeltjes en communicanten over de vloer, maar zelfs een gewone pasfoto maken voor een identiteitskaart geeft me voldoening. Anderzijds hou ik als fotograaf natuurlijk ook wel eens van een uitdaging. Het idee voor dit project is zo'n drie of vier jaar geleden ontstaan op de jaarmarkt. Ik had mijn witte achtergrond uit de studio op de stoep voor de deur gezet en nodigde voorbijgangers uit voor een fotoshoot. Zo begon stilaan het idee te rijpen om eens 150 dorpsgenoten voor de lens te zetten."


Vleminckx is intussen al twee jaar bezig aan zijn project 'Kieldrechtse Koppen'. "De eerste oproep heb ik gedaan via mijn eigen klantenbestand. Daar hebben heel wat mensen op gereageerd. Mijn eerste opdracht was een repetitie van de fanfare. Intussen heb ik al meer dan honderd portretten genomen op de meest uiteenlopende locaties. Dat gaat van een moestuin tot een drukkerij. Een verzamelaar zet ik uiteraard op de foto op een ruilbeurs, maar bij de grafmaker is dat dan weer het kerkhof. Het decor is heel belangrijk en moet aansluiten bij de leefwereld van de persoon. Ik neem ook altijd mijn witte achtergrond mee om een schaduw te creëren. Het zorgt voor een rode draad in het werk."

Nog vijftig koppen

Er zijn nog zo'n vijftig 'koppen' te gaan en Ward Vleminckx doet daarom een warme oproep aan jonge mensen. "Het project moet immers een goede staalkaart zijn van de bevolking in Kieldrecht. De pastoor staat ook nog op mijn verlanglijstje. Het project zorgt wel voor heel wat animo in het dorp. Er wordt al vaak over gesproken en mensen zijn natuurlijk benieuwd naar het resultaat."


Dat zal in het voorjaar van 2018 te zien zijn op een tentoonstelling, maar het wordt ook gebundeld in een boek. Kieldrechtenaren die zich als 'model' geroepen voelen, kunnen contact opnemen via 03/773 37 38 of info@fotografie-wardvleminckx.be.