Fietssnelweg langs spoor feestelijk in gebruik genomen

De nieuwe fietssnelweg langs het spoor werd woensdag feestelijk ingereden met burgemeester Marc Van de Vijver en Melseels ‘dorpsburgemeester’ Lien Claessens op kop.
Kristof Pieters De nieuwe fietssnelweg langs het spoor werd woensdag feestelijk ingereden met burgemeester Marc Van de Vijver en Melseels ‘dorpsburgemeester’ Lien Claessens op kop.
Het laatste stuk van de fietssnelweg F4 langs het spoor in Beveren is afgewerkt en dat wilde het gemeentebestuur en enkele wijkcomités niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Woensdagochtend stond een massa volk paraat om het traject tussen Beveren en Melsele feestelijk in te rijden.

Tien jaar nadat het eerste stuk van het fietstraject van Nieuwkerken tot Hotel Beveren gerealiseerd werd, is vandaag de laatste fase van het spoorwegfietspad feestelijk geopend. In deze fase werd het fietspad doorgetrokken vanaf het station van Beveren tot aan de grens met Zwijndrecht. “Er moet enkel nog een kort stukje tussen de Gasdam en de Hendrik Consciencestraat aangelegd worden, maar daarvoor heeft de gemeenteraad intussen al het licht op groen gezet”, zegt schepen van Mobiliteit Raf Van Roeyen (CD&V). “We weten al langer dat de fiets, en zeker de e-bikes en de snelle speed pedelecs, de vervoersmiddelen van de toekomst zijn. Met de realisatie van deze fietssnelweg komen we tegemoet aan die toekomstvisie.”

In totaal ligt er nu een fiets-o-strade vanaf de grens met Sint-Niklaas tot aan de grens met Zwijndrecht. Het is een betonnen fietspad met een minimumbreedte van 3 meter. Op meerdere plaatsen langs het traject zijn rustpunten met groenaanplantingen voorzien. De verlichting gebeurt met duurzame ledverlichting. Die zal standaard op 20% branden en pas naar de volle 100% gaan als er een fietser of wandelaar passeert. Volgens schepen Van Roeyen is de fietssnelweg een grote aanwinst voor zowel de recreatieve fietser als het woon-werkverkeer.

Ook gedeputeerde Riet Gillis is blij met de nieuwe verbinding. “We hebben met de provincie de ambitie om in de toekomst een sluitend netwerk uit te bouwen van dit soort fietssnelwegen. Eén ervan is de F425 tussen de N70 en de geplande fietsbrug over de E34 over een afstand van circa twee kilometer. Omdat het gebruik toeneemt en er ook steeds meer bakfietsen en elektrische fietsen verschijnen, willen we trouwens de minimumbreedte optrekken naar 4 meter zodat het voor iedereen comfortabel blijft.”

Voorlopig blijft het wel opletten aan de kruisingen. Op de meeste kruispunten hebben fietsers namelijk geen voorrang op het autoverkeer omdat de auto’s anders midden op de spooroverweg dreigen stil te staan. Op middellange termijn zullen er wel een aantal spoorwegovergangen gesloten worden waardoor dergelijke conflicten afnemen. Intussen is er wel duidelijke signalisatie aangebracht op het fietspad. Op korte termijn komen er ook nog ludieke waarschuwingsborden om de automobilist attent te maken op een kruising met een fietssnelweg.

In Beveren en Melsele wordt het nieuwe spoorwegfietspad alvast omarmd. Het Wijkcomité Beveren-Zuid en comité ‘We Zijn Er Eens Mee Buiten’ uit Melsele hadden woensdag een heel feestprogramma samengesteld met ludieke intermezzo’s onderweg.

Burgemeester Marc Van de Vijver mocht samen met schepen Raf Van Roeyen en gedeputeerde Riet Gillis het lintje knippen van de laatste drie kilometer van de fiets-o-strade op Bevers grondgebied.
Kristof Pieters Burgemeester Marc Van de Vijver mocht samen met schepen Raf Van Roeyen en gedeputeerde Riet Gillis het lintje knippen van de laatste drie kilometer van de fiets-o-strade op Bevers grondgebied.
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Kristof Pieters
Onderweg was er ludieke animatie  voorzien door het comité ‘We Zijn Er Eens Mee Buiten’
facebook Onderweg was er ludieke animatie voorzien door het comité ‘We Zijn Er Eens Mee Buiten’
facebook1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Koen Van de Manacker

    Top. Dit is duurzame vooruitgang.