Eerste trajectcontrole op Krijgsbaan

CAMERA'S TEGEN HARDRIJDERS EN CRIMINELEN WERKEN VANAF VOLGENDE MAAND

De camera's voor de trajectcontrole zijn intussen geplaatst en zullen volgende maand operationeel zijn.
Foto Kristof Pieters De camera's voor de trajectcontrole zijn intussen geplaatst en zullen volgende maand operationeel zijn.
De Krijgsbaan op de grens van Melsele en Zwijndrecht is de eerste locatie in onze regio waar trajectcontrole komt. De camera's zijn geplaatst en zullen volgende maand operationeel zijn. Ze zullen niet alleen de snelheid meten. Met de camera's kan de politie ook andere verkeersovertredingen vaststellen en geseinde auto's opsporen.

Het plaatsen van de slimme camera's heeft heel wat voeten in de aarde gehad. "We zijn met dit dossier bezig sinds 2014, maar de administratieve lijdensweg was erg lang", zegt burgemeester André Van de Vyver (Groen). "Nu zijn de camera's eindelijk geplaatst en we hopen dat ze volgende maand operationeel kunnen zijn." Zwijndrecht is de eerste gemeente in de regio die hiermee trajectcontrole invoert op haar grondgebied. De Krijgsbaan kreeg van minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) prioriteit. De gewestweg N419 is één van de belangrijkste verkeersaders tussen de N70 en E17, maar is ook al lang een zwart punt. Tussen 2000 en 2015 gebeurden er 362 verkeersongevallen met in totaal 382 lichtgewonden, 31 zwaargewonden en 3 doden. "Intussen is de weg heraangelegd, maar we stellen toch vast dat er nog steeds te snel wordt gereden", zegt Van de Vyver. Daarom dat we een aanvraag hadden ingediend om hier trajectcontrole in te voeren.

Zwarte lijst

De camera's staan opgesteld ter hoogte van het Total-benzinestation aan de kant van de E17 en het Avia-benzinestation aan de voet van het viaduct over de spoorweg. Bij een trajectcontrole registreren camera's de nummerplaten van de wagens bij het binnenrijden en bij het verlaten van het traject. Op die manier kan de gemiddelde snelheid van een voertuig bepaald worden. Dit is veel efficiënter dan het meten van de snelheid op één punt, wat met de flitscamera's gebeurt. Daarnaast kan een trajectcontrole-installatie ook interessante informatie verzamelen over het verkeer op dat traject. Met de camera's kan de politie bovendien ook andere verkeersovertredingen vaststellen zoals het opsporen van auto's die niet gekeurd zijn of zonder verzekering rondrijden of auto's van bestuurders wiens rijbewijs werd ingetrokken. Ook het koppelen van een zwarte lijst van nummerplaten is mogelijk zodat men ook misdadigers kan opsporen. De politiezone Zwijndrecht werkt hiervoor samen met de lokale politie van Antwerpen want het gaat om heel wat data die geanalyseerd moet worden.

Vluchtweg

"Het terugdringen van de snelheid is de eerste prioriteit, maar tegelijk zullen de camera's ook een belangrijk instrument zijn in de strijd tegen criminaliteit", benadrukt de burgemeester. "De N419 is namelijk een makkelijke vluchtweg voor dieven. We verwachten toch wel veel van deze camera's. Bovendien hebben ze ook een afschrikeffect. We zijn daarom voorstander om nog meer wegen met deze ANPR-camera's uit te rusten. We denken hierbij onder meer aan de N70."