Eerste stoffenmarkt trekt massa volk: “Zelf kleding maken, is trendy”

De eerste Stoffenmarkt blijkt een schot in de roos te zijn.
Kristof Pieters De eerste Stoffenmarkt blijkt een schot in de roos te zijn.
De Grote Markt in Beveren werd vrijdag omgetoverd tot het walhalla voor de hobbynaaisters. Voor de eerste keer vindt er namelijk een stoffenmarkt plaats. De hele dag door was de opkomst bijzonder groot. “We merken overal een groeiende interesse”, zegt organisator Rick Groeneveld. “Zelf kleding maken, is trendy. Vrouwen willen uniek zijn in wat ze dragen.”

Aangenaam Winkelen ging voor de eerste editie van de stoffenmarkt in zee met Stoffencircus, een organisatiebureau uit Nederland. Wekelijks staat het Stoffencircus op een andere locatie in Nederland, België en Duitsland. “We hebben aantal vaste exposanten, maar eigenlijk kunnen alle handelaars zich bij Stoffencircus aanmelden om deel te nemen aan de stoffenmarkten”, verduidelijkt organisator Rick Groeneveld. “Dit zijn veelal stoffenwinkels, online-webshops en markthandelaren uit Nederland, België en Duitsland. Alle exposanten worden door ons vervolgens geselecteerd op betrouwbaarheid, vakkundigheid en diversiteit. Hierdoor kunnen we een compleet aanbod in stoffen en toebehoren aanbieden op de stoffenmarkt.”

Pieke Wieke, Relinko, Coupcoup, Made by Luka, Aassou, Atelier Peeps en Stoffenheide. Voor de doorsnee Vlaming doet dit wellicht geen belletje rinkelen, maar voor hobbynaaisters zijn dit grote namen in de Belgische stoffenbranche. “En ons publiek komt soms van ver om hier een koopje te doen”, vervolgt Groeneveld. “Een gemiddelde marktdag trekt ongeveer 2.000 bezoekers, verspreid over de hele dag. Het publiek bestaat natuurlijk voornamelijk uit hobbynaaisters, maar wel uit alle leeftijdscategorieën. Zelf kleding maken, is immers trendy. Dit merken we ook in het aantal bezoekers op de stoffenmarkt. Steeds meer vrouwen willen uniek zijn in wat zij dragen. En hoe kan dat nu beter dan door het zelf te ontwerpen en te naaien”, besluit de organisator.

90 kramen

Voor de eerste editie in Beveren bracht Stoffencirus 25 verschillende exposanten mee, verdeeld over 90 kramen. De opkomst was bijzonder groot. De hele dag door werd er gretig gegraaid tussen alle soorten stoffen. “Ik ben blij dat Beveren nu zijn eigen stoffenmarkt heeft”, reageert Lieve De Graef. “Ik ga geregeld wel eens naar zo’n markt, maar meestal is die overdekt of in een zaal. Hier is er een leuk marktgevoel. Het zijn niet de origineelste stoffen, daarvoor moet je bij de grotere modehuizen zijn, maar je vindt hier wel zeer goede kwaliteit aan bijzonder scherpe prijzen.” Dat steeds meer vrouwen zelf achter de stikmachine kruipen, kan Lieve alleen maar beamen. “Ik heb de microbe doorgekregen van mijn moeder. Zij naaide echter uit profijt, omdat het goedkoper was dan nieuwe kleding kopen in de winkel. Ik doe het enkel uit liefhebberij, omdat ik er van hou zelf iets te ontwerpen en creëren. Ik denk dat de meeste vrouwen dit tegenwoordig enkel doen voor het plezier. Hopelijk is dit geen éénmalig initiatief. Ik denk dat de opkomst hier bewijst dat een stoffenmarkt erg welkom is.”

Lieve De Graef is in de wolken met het initiatief.
Kristof Pieters Lieve De Graef is in de wolken met het initiatief.
Kristof Pieters
De initiatiefnemers Chantal Thielens, Wim Van Gerwen, Rick Groeneveld en centrummanager Stefan Provost.
Kristof Pieters De initiatiefnemers Chantal Thielens, Wim Van Gerwen, Rick Groeneveld en centrummanager Stefan Provost.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.