Een beetje koude oorlog in Doel

BEVEILIGINGSFIRMA PLAATST 'IJZEREN GORDIJN' TEGEN OVERLAST

Steegjes en doorgangen worden afgesloten met een 'Ijzeren Gordijn' van twee meter hoge metalen platen en prikkeldraad bovenop.
Kristof Pieters Steegjes en doorgangen worden afgesloten met een 'Ijzeren Gordijn' van twee meter hoge metalen platen en prikkeldraad bovenop.
Het Oostblok herleeft in Doel. Heel wat plaatsen in het dorp werden hermetisch afgesloten met een 'ijzeren gordijn'. Het is de afdeling Maritieme Toegang duidelijk menens om vandalen af te schrikken. Verschillende steegjes en doorgangen worden namelijk hermetisch afgesloten door een twee meter hoge metalen afsluiting met prikkeldraad bovenop.

Na het aanhoudend vandalisme en een reeks brandstichtingen nam de afdeling Maritieme Toegang (AMT) van het Vlaams gewest een hele reeks nieuwe maatregelen om de leefbaarheid in Doel te verbeteren. Er werden verdwijnpalen geïnstalleerd op de enige toegangsweg naar het dorp en een firma ging aan de slag om alle leegstaande huizen dicht te maken met metalen platen.

Kristof Pieters

Dorp ingeblikt

Het Nederlandse bedrijf SPS is bijna rond met die gigantische operatie. Tot grote verbazing van een aantal bewoners worden echter niet alleen woningen hermetische afgesloten, maar ook steegjes en doorgangen. "Nu is ons dorp echt wel helemaal 'ingeblikt'", lacht bewoonster Sabine Gillis. "Een fraai zicht is het niet, maar we begrijpen wel waarom de maatregel wordt genomen. Door een aantal doorgangen af te sluiten, moet men niet ook nog eens de achterzijde van een reeks woningen hermetisch afsluiten. De prikkeldraad bovenop doet me wel denken aan het Ijzeren Gordijn. Het is maar afwachten of het ook vandalen zal afschrikken, want met een deken erover kan men nog altijd erover klimmen. Maar ik moet wel eerlijk toegeven dat de overlast de laatste tijd flink verminderd is."


Bij SPS is het ook de eerste keer dat ze een heel dorp op deze manier moeten afsluiten. "We zijn gespecialiseerd in beveiliging van leegstaande gebouwen, maar nooit eerder moesten we een heel dorp op deze manier afsluiten. Met de bewoners hebben we wel goed overlegd. Zo hebben we op vraag van enkele mensen hier en daar 'kattenluikjes' voorzien voor de vele zwerfkatten."

Bewoner Steven Van Nuffelen.
Kristof Pieters Bewoner Steven Van Nuffelen.

Ander volk

Steven Van Nuffelen is één van de 'nieuwe' bewoners in Doel. "Ik heb in februari mijn intrek genomen in een woning", vertelt hij. "De vorige bewoners waren de overlast beu en Waterwegen & Zeekanaal heeft toen een firma onder de arm genomen dat leegstaande gebouwen tijdelijk verhuurd. Zo kan ik hier nu voor een prikje wonen en het bevalt me enorm. Bij al die metalen roosters heb ik wel gemengde gevoelens. Het verandert toch wel de aanblik van het dorp. Met de mensen die hier overdag rondwandelen, heb ik geen enkel probleem. In het weekend en 's nachts komt er natuurlijk ander volk naar Doel met minder goede bedoelingen. Ik begrijp dus wel de maatregelen die genomen worden, al is het jammer dat het zover is moeten komen. Zelf hoop ik alleszins nog zolang mogelijk hier te kunnen blijven wonen, zelfs met een Ijzeren Gordijn in onze achtertuin", lacht hij.