Doel 'laatste keer' overrompeld

DUIZENDEN MENSEN DOEN DORP HERLEVEN TIJDENS SCHELDEWIJDING

Het is over de koppen lopen in de straten van Doel.
Kristof Pieters Het is over de koppen lopen in de straten van Doel.
De straten van Doel liggen er meestal verlaten bij, maar één dag in het jaar is het er over de koppen lopen. Gisteren waren er zoals verwacht duizenden bezoekers voor de 41ste Scheldewijding. Dat de Vlaamse regering recent het licht op groen heeft gezet voor het Saeftinghedok was voor velen een reden om Doel nog eens te bezoeken.

Voor de Scheldewijding en bootwijding zijn de organisatoren afhankelijk van hoog tij en dat was dit jaar al vroeg op de dag. Rond 12 uur stonden aalmoezenier Dirk Demaeght en pastoor Daniël Vande Velde al op de kaai van het jachthaventje om traditiegetrouw de rivier en vervolgens de vele boten te wijden. Ondanks het vroege uur waren er al duizenden bezoekers in het dorp. "De beslissing van de Vlaamse regering om het Saeftinghedok aan te leggen speelt ongetwijfeld een rol", erkent mede-organisator Jan Creve. "Voor ons is de Scheldewijding een instrument om te tonen dat het dorp nog altijd een enorm potentieel heeft. Doel verdient beter dan de verrottingspolitiek die het nu ondergaat en dat horen we ook bij de bezoekers."


Toch was het gisteren in de eerste plaats een feest. Het protest tegen de havenuitbreiding was wel zichtbaar op de achtergrond. Letterlijk zelfs want jongeren van de actiegroep De Derde Generatie ontrolden in het jachthaventje en op de Scheldedijk spandoeken tijdens de Schelde- en bootwijding. Bewoonster en gemeenteraadslid Marina Apers bemande een eigen infostand aan de Doolen. "Ik geef mensen wat toelichting bij de plannen. Soms zijn er discussies. Ik heb een vrij verhit debat gehad met een havenarbeider, maar op het einde van het gesprek heeft hij me toch gelijk gegeven. We zijn niet tegen een havenuitbreiding, maar wel tegen het feit dat ons dorp daarvoor moet wijken."

Aalmoezenier Dirk Demaeght en pastoor Daniël Vande Velde zegenen de boten.
Kristof Pieters Aalmoezenier Dirk Demaeght en pastoor Daniël Vande Velde zegenen de boten.

Kapotgeslagen en verloederd

Ook oud-bewoners kwamen gisteren nog eens kijkje nemen in het dorp. Frie Lauwers is twee jaar weg uit Doel en schrikt als ze de huidige situatie ziet. "Elke keer als ik terugkom, is er meer kapotgeslagen en ziet alles er nog meer verloederd uit. Zelfs de weg naar Doel is veranderd. In de haven evolueert nu alles zo snel dat ik al goed moet kijken om de weg te vinden. Ik heb nog altijd een band met het dorp en ken er nog veel mensen. Het enige dat ik ontwijk, is mijn vroegere woning in de Scheldemolenstraat. Het verval doet teveel pijn."


Bij de bezoekers zijn er ook mensen die Doel voor de eerste keer bezoeken. "Ze zijn verbaasd dat er zo'n festiviteiten op touw worden gezet terwijl er nog zo weinig bewoners overblijven", zegt Creve. "We zijn er eigenlijk zelf best trots op. Overal in het dorp staan er gezellige kraampjes en klinkt er muziek. Het is een huzarenstukje met het budget dat we hiervoor krijgen. Jammer dat we er zo weinig erkenning voor krijgen van ons eigen gemeentebestuur. Ze zijn hier zelfs amper vertegenwoordigd vandaag. De beslissing om het ontmoetingscentrum vlak voor de Scheldewijding te sluiten, zal daar wellicht iets mee te maken hebben."

Jongeren van De Derde Generatie voeren op de achtergrond protest.
Kristof Pieters Jongeren van De Derde Generatie voeren op de achtergrond protest.
Het shantykoor Zuid West 10 brengt sfeer op de kaai van het jachthaventje.
Kristof Pieters Het shantykoor Zuid West 10 brengt sfeer op de kaai van het jachthaventje.