Doel 2020 start renovatiewerken aan De Doolen

De Doolen is het eerste gebouw sinds vele jaren dat gerenoveerd wordt in Doel.
Foto Kristof Pieters De Doolen is het eerste gebouw sinds vele jaren dat gerenoveerd wordt in Doel.
In opdracht van het actiecomité Doel 2020 zijn deze week renovatiewerken gestart aan het gemeenschapshuis De Doolen in Doel. Het betreft vrij ingrijpende werken. Daarmee geeft het actiecomité aan meer dan ooit te geloven in het voortbestaan van Doel.

Het ontmoetingscentrum De Doolen is ondergebracht in de voormalige jongensschool in Doel. In 2000 werd het bezet door het actiecomité Doel 2020. De gemeente probeerde aanvankelijk de bezetters juridisch te laten uitzetten, maar koos uiteindelijk voor een vergelijk. Vanaf dan heeft Doel 2020 er onafgebroken zijn vaste stek. "Toen De Doolen in 2010 door de gemeente Beveren verkocht werd aan de MLSO maakte deze laatste een einde aan de overeenkomst. De MLSO probeerde ook de uitzetting af te dwingen voor de rechtbank maar in de feiten veranderde er niets aan het gebruik", zegt woordvoerder Jan Creve. "Tot op de dag van vandaag vormt De Doolen de uitvalsbasis voor de verschillende actiegroepen die opkomen voor het behoud van Doel en de polder. Het is ook het gemeenschapshuis voor de bewoners en de locatie waar tijdens de Scheldewijding allerhande concerten plaatsvinden. Twee jaar geleden vierde Fernand Huts er zelfs de 150ste verjaardag van Katoennatie in aanwezigheid van tal van hoge ambtenaren, allerhande politici en zelfs een minister."


Momenteel worden herstellingen uitgevoerd aan het dak, alle dakgoten worden in oorspronkelijke staat hersteld en verschillende ramen gerenoveerd. Deze week is in opdracht van AMT ook gestart met het effectief afsluiten van de leegstaande woningen in Doel. Dat vormde al jaren een pijnpunt waardoor woningen systematisch vernield werden of zelfs in brand gestoken. De afsluiting gebeurt nu met ijzeren platen.


Doel 2020 is tevreden met de beveiliging van de gebouwen, maar hoopt ook dat er een aantal worden vrijgegeven om opnieuw bewoning mogelijk te maken. (PKM)