Capaciteit optrekken of nieuwe school?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BEVEREN

Zelfs in de sporthal van een school zetten ouders tentjes op met de bedoeling om 's anderendaags als eerste hun kind in te schrijven in de school die ze willen.
Kristof Pieters Zelfs in de sporthal van een school zetten ouders tentjes op met de bedoeling om 's anderendaags als eerste hun kind in te schrijven in de school die ze willen.
De scholen in Beveren kennen de laatste jaren een enorme groei met kampeertoestanden tot gevolg. Is een nieuwe secundaire school een oplossing?

"De drie secundaire netten in Beveren hebben de afgelopen jaren reeds extra capaciteit voorzien", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Doordat er meer kinderen van de omliggende gemeenten kiezen voor een secundaire school in Beveren zal de huidige capaciteit in de toekomst zeker niet voldoende zijn. De uitbreiding moet gebeuren in onderling overleg tussen de drie netten. Belangrijk is dat iedereen vrije keuze van onderwijsrichting moet behouden."

"Het optrekken van de capaciteit is natuurlijk ook afhankelijk van de beloofde financiële ondersteuning door de Vlaamse overheid. Uitbreiding van de huidige scholen is een mogelijkheid, naast de eventuele bouw van een nieuwe school."

Voor N-VA is het uitbreiden van de huidige secundaire scholen meer aan de orde dan de bouw van een nieuwe. "We blijven pleiten voor meer financiële steun vanuit Vlaanderen om onze capaciteit op te trekken, zodat de scholen tijdelijke of permanente uitbreiding kunnen realiseren", stelt Filip Kegels. "Dat is nodig tegen 2020. Verder zal er in overleg met de scholen een digitaal aanmeldingssysteem worden ingevoerd, waarbij de eerst ingeschreven leerlingen ook voorrang krijgen."

Ann Vermeulen (Groen) uit hierover haar bezorgdheid, zolang er geen duidelijkheid is over hoe men dit systeem zal organiseren. "Wat als je studierichting maar op één school wordt aangeboden? En wat met het aantal plaatsen voor kwetsbare jongeren? 20 procent voorbehouden voor die doelgroep is voor ons een must. De huidige scholen moeten ook zelf kunnen beslissen over hun maximumcapaciteit. Zowel een nieuwe school als uitbreiding van de bestaande kan voor ons."

Open Vld benadrukt dat dit jaar alle wachtlijsten werden weggewerkt. Lijsttrekker Kasper Dierckx stelt het beperken van de schoolfactuur en het aanbieden van een ruim aanbod van voor- en naschoolse opvang als doelstelling voorop.

Beveren 2020 is tevreden met het invoeren van de online-aanmeldingsprocedure. "Dat voorkomt kampeertoestanden. Beveren heeft al te lang gewacht om hier werk van te maken", vindt Bruno Stevenheydens. Een nieuwe secundaire school is volgens hem niet nodig. "Wel moet de capaciteit in de bestaande scholen worden opgetrokken." (PKM)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nico Lauwaert

    NGB Nieuw Groot Beveren zijn mening werd werderom niet gevraagd. Wij willen een duidelijk systeem Online inschrijven met voorrang voor Broers & Zussen, dan afstand tot school & eventueel werkomstandighden. Bijkomend wie niet in Groot Beveren woont mag iets extra betalen zodoende kan Beveren de burgers minder belasten.