Burcht Katoen Natie opent voor publiek

MIDDELEEUWS DORP VORMT VANAF VOLGENDE WEEK DECOR VOOR FILMOPNAMES

Het team van restaurant Bebronna, dat komende zondag de opendeurdag organiseert.
Kristof Pieters Het team van restaurant Bebronna, dat komende zondag de opendeurdag organiseert.
Het grote publiek zal dan toch de kans krijgen om de middeleeuwse burcht van Fernand Huts te bezoeken. Het team van restaurant Bebronna neemt het initiatief voor een grote opendeurdag aanstaande zondag. Afgelopen weekend vond het laatste feest plaats in het kader van 160 jaar Katoen Natie. Na de opendeur blijft de burcht staan voor filmopnames.

Restaurant Bebronna verzorgde de voorbije drie weken de catering in de nagebouwde middeleeuwse burcht van Fernand Huts. Maar liefst 6.000 hongerige magen werden gevuld. "Het was een fantastische ervaring, maar we zijn ook blij dat het nu gedaan is", lacht zaakvoerder Bjorn Meersman. "Het is een heel intensieve periode geweest met héél lange dagen voor onze ploeg. We hebben echter zeer lovende reacties gekregen en uiteraard was dit mooie reclame voor onze zaak. Hopelijk plukken we daar binnenkort de resultaten van."


Bebronna is gevestigd in het kantorencomplex op de site van Katoen Natie. In samenspraak met het bedrijf nemen ze nu zelf het initiatief om een grote opendeurdag te organiseren in de burcht en het middeleeuwse dorp. "We worden namelijk overstelpt met vragen om dit unieke decor eens te mogen bezoeken", vervolgt Bjorn. "Niet alleen onze klanten vragen er naar, maar ook per mail krijgen we enorm veel verzoeken. Daarom dat we zelf het initiatief hebben genomen om de deuren nog eens open te zetten."

Het middeleeuwse dorp van Katoen Natie.
Kristof Pieters Het middeleeuwse dorp van Katoen Natie.

Stormloop verwacht

Het team van Bebronna zet zich al schrap voor komende zondag. "We weten niet goed waaraan we ons moeten verwachten, maar het zou best wel eens een stormloop kunnen zijn", beseft Bjorn. "Daarom hebben we besloten om de parking af te sluiten. Aan de Ketenislaan is voldoende parkeergelegenheid en op die manier kunnen we alles geordend laten verlopen. Ons personeel zal de bar bemannen in de burcht en bij een drankje krijgen bezoekers gratis tapas geserveerd. Verder kan men op het domein enkele topwerken van hedendaagse kunstenaars zoals Michael Aerts, Pablo Atchugarry, Wim Delvoye, Atelier van Lieshout, Hubert Minnebo, Jef Mouton, Ramsey Nasr en Antonio Segui. Ons restaurant zal uiteraard gesloten zijn die dag want we zullen de handen vol hebben om de bezoekers op te vangen."


Aangezien het tegelijk Open Monumentendag is, verwacht Bebronna zondag een massa volk. De burcht is dan ook een unicum. Zo'n 40 decorbouwers onder leiding van Kurt Loyens was een maand bezig met de bouw ervan. De burcht blijft na de opendeur gewoon staan maar zal dan wel niet meer vrij toegankelijk zijn. In januari of februari starten er filmopnames. Regisseur Dennis Bots wil het decor gebruiken voor zijn nieuwe prent 'Antwerpen 1520'.


De burcht en het middeleeuws dorp zijn zondag 13 september doorlopend te bezoeken van 11 tot 17 uur. Voor meer info: www.facebook.com/events/467938686710881