Buitenspeeldag is eerste rookvrije evenement, op termijn wordt sigaret ook gebannen van speelpleinen

Jong en oud kon het charter voor rookvrij spelen ondertekenen met een kleurrijke handafdruk.
Kristof Pieters Jong en oud kon het charter voor rookvrij spelen ondertekenen met een kleurrijke handafdruk.
Op het Gravenplein vond deze middag voor de allereerste keer een rookvrij evenement plaats. Tijdens de Buitenspeeldag werden ouders aangesproken om geen sigaret op te steken in het zicht van de kinderen. Op termijn wil de gemeente ook alle speelpleintjes rookvrij maken. “Want zien roken, doet roken”, zegt preventiewerker Ilka Walleyn.

Tijdens de voorbije editie van Levensloop werd aan bezoekers ook al gevraagd om enkel te roken buiten de atletiekpiste maar daar stond het ‘rookhok’ wel nog prominent aan de ingang opgesteld. Op de Buitenspeeldag woensdagmiddag moesten rokers uit het zicht naar een aparte rookzone gaan als ze een sigaret wilden opsteken. “We spreken niet van een verbod want we hebben uiteraard niet die bevoegdheid maar we vragen gewoon beleefd aan mensen om niet te roken in het zicht van kinderen”, legt preventiewerker Ilka Walleyn uit. “We krijgen heel veel positieve reacties, ook van rokers. Ze vinden het helemaal niet erg om in een aparte zone te gaan staan. Ouders willen ook niet dat kinderen het slechte voorbeeld volgen. Ze moeten ook geen schrik hebben om hun kind uit het oog te verliezen want tijdens de Buitenspeeldag is er uiteraard voldoende begeleiding voorzien.”

Preventiewerker Ilka Walleyn nodigde iedereen uit om het charter te onderschrijven.
Kristof Pieters Preventiewerker Ilka Walleyn nodigde iedereen uit om het charter te onderschrijven.

Tijdens de Buitenspeeldag konden zowel kinderen als ouders een symbolisch handtekening plaatsen onder een charter dat ze de rookvrije evenementen ondersteunen. Met vingerverf werd de handpalm een kleurtje gegeven en kon men zo zijn of haar stempel drukken onder dit initiatief. “Aan kinderen geven we uiteraard de boodschap mee dat roken de gezondheid schaadt. De kinderen zijn hier nog jong, tussen de 4 en 12 jaar, maar zeker de grotere kinderen zijn goed op de hoogte dat sigaretten schadelijk zijn.”

Het initiatief kadert in de campagne ‘Generatie Rookvrij’, opgericht door de ‘Stichting tegen Kanker’ en ‘Kom op tegen kanker’. Beveren heeft dit als gemeente al onderschreven en engageert zich om in de toekomst nog meer evenementen rookvrij te maken. “We willen op termijn ook alle speelpleintjes in de gemeente rookvrij maken”, vervolgt Ilka Walleyn. “Dat gebeurt met een soort van verkeersborden met daarop het logo van ‘Generatie Rookvrij’. Het is onze bedoeling dat kinderen zo weinig mogelijk in contact komen met sigaretten want ‘zien roken, doet roken’. Bovendien is het voor spelende kinderen niet aangenaam als er overal peuken liggen op een speelterrein. We broeden intussen op nog meer ideeën. Het is zeker geen heksenjacht op rokers maar als kinderen en jongeren andere jongeren of volwassenen zien roken, dan wekt dit de indruk dat roken een normaal en aangenaam onderdeel van het leven is, in plaats van een dodelijke verslaving. Als rookvrij de norm wordt, zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret op te steken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.