Boerin met B&B schopt het tot havenheldin

ANGELIQUE KRIJGT TITEL OMDAT ZE BUITENLANDSE ARBEIDERS IN DE WATTEN LEGT

Kersverse 'havenheldin' Angelique bij haar B&B Euverbraecke.
Foto Kristof Pieters Kersverse 'havenheldin' Angelique bij haar B&B Euverbraecke.
Angelique Van Laere, uitbaatster van B&B Euverbraecke, is verkozen tot eerste 'havenheldin'. Maar liefst 75% van haar cliënteel bestaat namelijk uit buitenlandse werknemers die er tijdelijk logeren als ze in de haven aan de slag zijn. "Maanden op hotel leven is ook geen pretje. Hier krijgen ze al snel een thuisgevoel", vertelt ze.

Een 'havenheld' was er al, maar met Angelique Van Laere is er nu ook een heuse 'havenheldin'. De Vlaamse overheid deed dit voorjaar een oproep om geëngageerde mensen te nomineren als Havenheld op de website www.havenhelden.be. Angelique bewijst dat men ook buiten de havengrenzen een verschil kan maken. "Dat ik als boerin zou verkozen worden tot 'havenheldin', had ik nooit verwacht", lacht ze.


In Melsele is Angelique al langer een bekend gezicht. Ze schopte het vroeger al tot eerste eredame in de verkiezing van 'schoonste boerin' en behaalde een tweede plaats in het Bed & Breakfast-realityprogramma 'Met Vier in Bed'. Dat ze het tot havenheldin zou schoppen, had ze nooit durven denken.

Extra inkomsten

De boerderij Euverbraecke is gevestigd in een gebouw dat dateert uit 1547. "De Spanjaarden hebben hier nog wapens en boter opgeslagen voor hun soldaten tijdens het Beleg van Antwerpen", weet Angelique. "De hertog van Parma, Alexander Farnese, heeft hier zelfs nog een dutje gedaan."


Nu is de boerderij de favoriete verblijfplaats voor heel wat werkkrachten binnen de haven. Die komen soms van heel ver. Eigenlijk startte Angelique de B&B puur uit noodzaak. Samen met haar man Maarten nam ze het landbouwbedrijf van haar schoonvader over. Vol overgave, maar de veeboerderij alleen bracht onvoldoende brood op de plank. "We hebben 120 limousinkoeien en zo'n 60 hectare akkerland waar we vooral luzerne, witte en rode klaver telen als voedsel voor de koeien. We willen de veeteelt en landbouw niet opgeven, maar met de B&B hebben we een extra zekerheid van inkomsten. Aanvankelijk hadden we vooral toeristen in gedachten, maar er kwamen steeds meer arbeiders aankloppen door de aantrekkelijke ligging van onze B&B vlak bij de haven. Zo'n 75% van het cliënteel bestaat uit mensen die hier tijdelijk verblijven omdat ze aan een project in de haven werken. Dit gaat van arbeiders en technici tot zakenmensen. Ze kiezen bewust voor onze zaak omdat ze geen maanden op een hotelkamer willen leven. Hier krijgen ze al snel een thuisgevoel."

Irakese gasten

Heel veel klanten keren ook terug naar Euverbraecke. "De meest opmerkelijke waren ongetwijfeld enkele Irakese gasten", vertelt Angelique. "Ze vonden onze kippen fantastisch. Als aandenken gaf ik hen er twee mee. Twee jaar later stonden ze hier terug. Met dezelfde kippen. Ze hadden er geen opvang voor gevonden en brachten ze dan maar terug. Het was een blij, maar toch verrassend weerzien."

Ritje per paard

De kersverse havenheldin stimuleert ook gewone toeristen om de haven eens te verkennen. "En intussen broed ik ook op een plan om een ruiterpad uit te stippelen. Velen weten niet dat er in de haven ook ontzettend veel natuur is. En er is geen enkele betere manier om dat te ontdekken dan via een ritje per paard", besluit Angelique.