Bezorgdheid in gemeenteraad over affakkelen in haven

Kristof Pieters
Niet alleen heel wat Beverenaars waren de voorbije weken zeer bezorgd over het affakkelen bij olieraffinaderij Total in de haven. Ook in de gemeenteraad klinkt ongerustheid over de massa broeikasgassen en fijnstof die hierdoor de lucht zijn ingeblazen.

Gemeenteraadslid Issam Benali (sp.a) vraagt het college om met de onderneming te bekijken hoe deze defecten in de toekomst vermeden kunnen worden. “Naast de lichthinder, maken veel inwoners zich zorgen over de luchtkwaliteit. De broeikasgassen en fijnstof die de lucht worden ingeblazen, hebben immers een impact op de gezondheid van de Beverenaars. Maar bovendien wordt er veel energie verspild”, vindt Benali. Hij vraagt zich af of er niet geïnvesteerd kan worden in het omzetten van deze gassen in energie. “Het bedrijf Holland Renewable Energy Technologies, gevestigd in de Rotterdamse haven, verkoopt bijvoorbeeld een systeem dat restgassen op een veilige en milieuvriendelijke manier omzet in energie”, weet Benali.

Volgens burgemeester Marc Van De Vijver (CD&V) is het technisch echter niet mogelijk om het affakkelen te vermijden. “Dit gaat om noodsituaties waarbij men moet kiezen om alles af te fakkelen of het risico lopen op een zware calamiteit. Het bedrijf doet dit niet zomaar want het gaat om enorme verliezen die hierdoor geleden worden”, reageert hij.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Koen Van de Manacker

    Affakkelen is voor Total & Co vele maal goedkoper dan investeren in nieuwe technologie om dit probleem te voorkomen.. Zolang de vergunning affakkelen toelaat is er geen incentive om dit te doen. Stop dus met die flauwe kul dat affakkelen Total geld kost.. Zullen we een geldinzameling houden om de financiële kater te temperen?

  • Erwin Dupon

    Bezint vooraleer je begint!