Bevers bedrijf Yondr wint award en verslaat grote Hollywood filmstudio (VIDEO)

“Hopelijk opent dit heel wat deuren”

Het Beverse bedrijf Yondr heeft in het Amerikaanse Las Vegas een belangrijke award in de wacht gesleept op het ‘VR Fest 2019’ voor de virtuele film dat het bedrijf maakte voor ‘Haven van de toekomst’. Hiermee versloegen ze grote spelers zoals de Hollywoodstudio 20th Century Fox.

Voor het VR FEST in Las Vegas waren er achttien VR-werken ingestuurd uit de hele wereld. Twee finalisten werden geselecteerd door het publiek en de winnaar werd gekozen door een twaalfkoppige jury. In de categorie ‘Best Commercial/Branded Entertainment’ ging Yondr met de hoofdvogel aan de haal met de Virtual Reality-ervaring die het maakte in opdracht van de Antwerpse haven. Meer dan 30.000 bezoekers genoten van de VR-ervaring over de Antwerpse haven in een 22 meter brede koepel naast het MAS. Yondr concurreerde met inzendingen van belangrijke filmstudio’s zoals Disney, Warner Brothers en 20th Century Fox. “Het is dan geweldig dat ons kleine Belgische team nu erkenning krijgt tegenover zo’n wereldwijde spelers”, reageert medeoprichter Mathias van Dosselaer.

Yondr werd amper vier jaar geleden opgericht door Pieter Van Leugenhagen, Mathias Van Dosselaer en Dave Roox.
Yondr Yondr werd amper vier jaar geleden opgericht door Pieter Van Leugenhagen, Mathias Van Dosselaer en Dave Roox.

Jonge start-up

De jonge start-up Yondr werd in 2015 opgericht en wil de wereld veroveren met virtuele 360 graden-video’s. Ze konden intussen al enkele grote klanten aan hun portfolio toevoegen zoals Nike, Volvo maar ook het wielerteam BMC en met Vincent Kompany werd een filmpje ingeblikt voor een nieuwe voetbalschoen voor New Balance. “We kregen ook al heel wat opdrachten binnen van bedrijven zoals Van Moer Logistics en Vopak”, vervolgt Mathias. “Vroeger moesten klanten overvliegen om magazijnen of productievestigingen te bekijken en ging heel wat tijd verloren om mensen rond te leiden. Die klanten kunnen een bedrijf nu vanop kantoor in 3D bekijken en is er geen verre verplaatsing meer nodig.”

Yondr opende intussen ook al kantoren in New York en zelfs op Ibiza. Met de award die het bedrijf nu won, kunnen heel wat deuren opengaan. “Dat hopen we toch”, lacht Mathias. “Zelfs minister Alexander De Croo heeft het bericht al gedeeld via sociale media. We merken wel dat het enorm leeft. Het is dan ook niet vanzelfsprekend dat we de grote Hollywoodstudio’s konden verslaan. De andere finalist was ‘The Greatest Showman’ met Hugh Jackman in de hoofdrol en geproduceerd door 20th Century Fox. Die hebben enorme budgetten en heel veel ervaring in huis. Ons bedrijf telt slechts twaalf werknemers. Aan de virtuele film over het verleden, het heden en de toekomst van de haven hebben we drie maanden gewerkt.”

Online educatieplatform

De prijs komt op het moment dat Yondr bezig is met de voorbereiding van zijn eigen online educatieplatform rond het maken van 360-graden video’s. Hiermee bieden ze inhoudelijke ondersteuning aan iedereen die al actief is in de wereld van virtual reality, zowel studenten als professionals. “We hebben al onze expertise en kennis hierop samengebracht”, legt Mathias uit. “Noem het een online leerboek 2.0 waar men aan de hand van video’s, grafieken, enz. alles te weten komt over hoe we zo’n films draaien.”

Tijd om de award persoonlijk in ontvangst te gaan nemen, hadden de jongens van Yondr niet. “Te drukke agenda. We zijn nu onder meer bezig met een project voor Wrangler dat in Londen een pop-up store gaat openen en dit najaar gaan we aan een nieuwe televisieserie ook nog een virtuele dimensie mogen toevoegen, maar daarover mogen we nog niet teveel verklappen.”

De VR-experience kan men nog eens bekijken via https://www.youtube.com/watch?v=mLvOlFE4Bg4

De VR-ervaring werd gemaakt voor het technologiefestival SuperNova van de Haven van Antwerpen.
Foto Laenen De VR-ervaring werd gemaakt voor het technologiefestival SuperNova van de Haven van Antwerpen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.