Betaalbare huizen, maar niet alles volbouwen

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BEVEREN

Betaalbaar wonen is voor iedereen een must, maar tegelijk moet de gemeente verstandig omspringen met de beschikbare ruimte.
Kristof Pieters Betaalbaar wonen is voor iedereen een must, maar tegelijk moet de gemeente verstandig omspringen met de beschikbare ruimte.
De prijzen van huizen swingen de voorbije jaren de pan uit. Door de ligging vlakbij Antwerpen en door de aanwezigheid van de Waaslandhaven willen veel nieuwe gezinnen zich in Beveren vestigen. Daardoor raken jonge mensen uit de eigen gemeente echter moeilijker aan een huis.

"We proberen het probleem op verschillende manieren op te lossen", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Enerzijds biedt de Gewestelijk Maatschappij voor Huisvesting goedkoop huur- en koopwoningen aan. Voor mensen die hiervoor te veel verdienen, bieden we goedkope kavels aan. Daardoor hebben al veel jonge mensen bouwgrond in Beveren kunnen kopen."

Ook N-VA vindt het belangrijk dat iedereen de kans krijgt om dicht bij familie en vrienden te kunnen wonen. "Daarom willen we inzetten op een sterker gemeentelijk bouwbeleid", legt Filip Kegels uit. "We willen betaalbare bouwgronden aanbieden en vooral ook groepsbouwprojecten stimuleren die kwalitatief en duurzaam zijn en toch goedkoper zijn dan de marktprijs. Het toewijzingssysteem moet meer rekening houden met de binding die mensen hebben met Beveren en de woon-werk afstand."

Ook voor Groen-sp.a is betaalbaar en kwalitatief wonen een van de belangrijkste uitdagingen. "Heel wat jonge mensen kijken aan tegen hoge huur- en aankoopprijzen", weet Ann Vermeulen. "We moeten zorgen voor een gevarieerd en betaalbaar aanbod. Dat aanbod moet wel afgestemd zijn op de noden van de inwoners en niet op de noden van projectontwikkelaars. We moeten ook de open ruimte beschermen."

Open Vld ziet meer heil in een belastingverlaging op de grondlasten. "We willen de gemeentelijke opcentiemen op de onroerende voorheffing voor iedere woning met 140 euro verminderen", vertelt Kasper Dierckx.

Beveren 2020 verzet zich tegen nieuwe grootschalige verkavelingen. "In de dorpscentra kun je met renovatieprojecten verstandiger omspringen met de beschikbare ruimte. Zuiniger ruimtegebruik en nieuwe woonvormen kunnen huizen betaalbaar maken", besluit Bruno Stevenheydens. (PKM)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Nico Lauwaert

    NGB is voorstander van inbreiding met een extra bouwlaag waar het kan. Voorzien van extra groen en dicht in de buurt een speel en ontmoetingsplaats. Als we de inbreiding slim aanpakken kunnen er extra veel mensen op minder m2 wonen en aan een lagere prijs huren of kopen. Moeilijk is het niet, stedenbouw moet natuurlijk mee willen ipv het standaard antwoord nee dat gaat niet tenzij !!!