Bestuur ‘ziekenzorg’ zelf te oud en ziek: “Zonder hulp moeten we punt zetten achter onze werking”

Het bestuur van Samana Sint-Martinus slaakt een noodkreet: “Zonder hulp moeten we er tegen het einde van dit jaar een punt achter zetten”.
Kristof Pieters Het bestuur van Samana Sint-Martinus slaakt een noodkreet: “Zonder hulp moeten we er tegen het einde van dit jaar een punt achter zetten”.
Het bestuur van Samana Sint-Martinus, het vroegere Ziekenzorg, trekt aan de alarmbel. Op korte tijd zijn er zeven bestuursleden weggevallen door ouderdom of ziekte. “Ook de resterende mensen zijn tussen de 70 en 80 jaar oud. We hebben dringend nieuwe mensen nodig, want anders moeten we er nog dit jaar de stekker uit trekken”, zegt voorzitter Maria De Wreede.

Samana Sint-Martinus bestaat al meer dan vijftig jaar en telt zo’n 150 leden. Iedere maand wordt er een activiteit op poten gezet en jaarlijks is er een reis en trekt het gezelschap op bedevaart. “Maar er is zo’n acuut tekort aan vrijwilligers dat sommigen onder ons twee rolstoelen tegelijk moeten voortduwen”, beschrijft voorzitter Maria De Wreede de penibele situatie. “We hebben de voorbije maanden en jaren heel wat goede krachten verloren. Sommigen zijn overleden en anderen zijn zelf te ziek of te oud geworden.”

Broodnodig sociaal contact

De appreciatie bij de leden is wel nog erg groot. “We zorgen immers voor het broodnodige sociaal contact. Bij 23 mensen gaan we ook op huisbezoek, maar dat gaat ons fysiek de laatste tijd niet meer af.”

Samana heeft dan ook heel dringend nieuw bloed nodig. “Het is moeilijk om mensen te vinden die zich willen engageren in het bestuur maar het zou al een hele verademing zijn als we vrijwilligers hadden om een aantal deeltaken over te nemen. Zo kunnen we zeker hulp gebruiken bij uitstappen of dagreizen om een rolstoel te duwen maar we zoeken ook volk om zieken thuis eens een bezoekje te brengen. Ook chauffeurs zijn nodig en administratieve hulp is ook heel welkom. We hebben allemaal al een gezegende leeftijd bereikt en maar twee mensen in het huidig bestuur kunnen bijvoorbeeld met een computer werken.”

5000 krantjes, één reactie

Maria De Wreede ging intussen ook al aankloppen bij het regionaal bestuur van Samana. “We zijn immers niet de enige afdeling die in de problemen zit. Iedereen vist natuurlijk in dezelfde vijver. Jonggepensioneerden hebben geen vrije tijd meer. Ze zorgen voor kleinkinderen, gaan reizen of hebben een heel actief sociaal leven. Enkele jaren terug hebben we vijfduizend buurtkrantjes uitgedeeld met een oproep naar nieuwe vrijwilligers. Dat heeft welgeteld één reactie opgeleverd. In Antwerpen worden nu jeugdverenigingen ingeschakeld om tegen een kleine vergoeding bij te springen, maar dat is natuurlijk geen structurele oplossing.”

Met een ultieme oproep hoopt Samana Sint-Martinus dat het tij alsnog gekeerd kan worden. “Als dit geen resultaat oplevert, betekent dit het einde van onze vereniging”, geeft Maria De Wreede toe. “We willen nog wel maar het gaat gewoon niet meer. Zonder extra hulp zullen we nog dit jaar onze activiteiten moeten stopzetten.”

Wie zich geroepen voelt om als vrijwilliger actief te worden bij Samana kan zich melden via het nummer 03/775. 09. 25.

Bij de daguitstappen en activiteiten is er vooral een gebrek aan mensen om leden in een rolstoel voor te duwen.
Kristof Pieters Bij de daguitstappen en activiteiten is er vooral een gebrek aan mensen om leden in een rolstoel voor te duwen.
Kristof Pieters
Een bedevaart staat elk jaar op de agenda van de vereniging.
Kristof Pieters Een bedevaart staat elk jaar op de agenda van de vereniging.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.