Bakkerij Rottier stopt na 111 jaar

GEEN OPVOLGING MEER NA VIER GENERATIES

Verkoopster Sabine en uitbaters Danny en Tensia waren jarenlang de vertrouwde gezichten van bakkerij Rottier.
Foto Kristof Pieters Verkoopster Sabine en uitbaters Danny en Tensia waren jarenlang de vertrouwde gezichten van bakkerij Rottier.
Bakkerij Rottier sluit na meer dan 100 jaar definitief de deuren. De bakkerij is pal op de grens met Nederland gelegen en had cliënteel uit beide landen. Na vier generaties is er echter geen opvolging meer.

De bakkerij van de familie Rottier is gelegen in de 'Grensstraat' en die locatie mag men ook letterlijk nemen, want de zaak ligt niet alleen op de grens tussen België en Nederland maar ook op de kruising van drie gemeenten: Kieldrecht, Meerdonk en Nieuw-Namen. "We hebben altijd heel veel cliënteel over de vloer gekregen uit Nederland", blikt bakker Danny terug. "Dat onze zaak op de grens ligt, was geen toeval want mijn overgrootvader Ferdinandus is in 1866 geboren in Clinge. Hij heeft nog een tijd in Den Haag gewoond, maar is zich in 1903 komen vestigen in de Grensstraat, toen nog de wijk Kouter genoemd." Zijn zoon Martinus nam de winkel over in 1929. "Hij verkocht niet alleen brood in de winkel maar voerde het ook uit naar Verrebroek. Eerst met de bakfiets, later met paard en kar."


Toen Ferdinand, als derde generatie in de familie, op 18-jarige leeftijd de zaak overnam, werd een eerste auto aangeschaft. "Intussen hadden zowel de winkel als de bakkerij al heel wat veranderingen ondergaan. Aanvankelijk werd er enkel brood en speculoos gebakken, maar mijn grootvader was ook bekend als pasteibakker die kunstwerkjes in chocolade maakte."

Rust

Danny Rottier groeide zelf op in de bakkerij en begon al op 14-jarige leeftijd mee te helpen in de zaak. "Ik heb de stiel geleerd van mijn vader", vervolgt hij. "Na 46 jaar wil ik eindelijk genieten van wat rust. Werken als bakker is een zware stiel met vroeg opstaan en hard labeur. Ik ben nu 60 jaar geworden en nu de gezondheid nog goed is, wil ik nog wat kunnen profiteren van mijn pensioen."


Danny heeft de bakkerij sinds zijn huwelijk in 1975 uitgebaat met echtgenote Hortensia Vermeiren. Ze moderniseerden en verbouwden de winkel, maar verder doen was geen optie meer. De zaak was nog maar eens toe aan een verplichte renovatie na een controle van het Voedselagentschap FAVV. "Aangezien onze dochter Evi de zaak niet wou overnemen, hebben we beslist om de bakkerij nu te sluiten. Een overnemer hebben we nooit gezocht. Bakkerijen hebben het overal moeilijk en wellicht zouden er slechts weinig kandidaten zijn. Bovendien willen we hier ook blijven wonen."


Het is wel met enige spijt in het hart dat de oven definitief wordt gedoofd. "Vier generaties is toch wel een unicum, maar de tijden zijn veranderd", zegt Danny. "Toen ik van start ging, waren er nog bijna tien bakkers in het dorp, maar nu blijven er slechts twee meer over. Wellicht komt er nog een tijd dat je voor een 'boterhammeke' enkel nog terecht kan in de supermarkt." Danny laat het in ieder geval niet aan zijn hart komen. "Voor ons breekt een ander tijdperk aan. Niet meer werken in weekends en op feestdagen: het zal wennen worden!"