Architecten in spe hertekenen Doel

STUDENTEN BLAZEN SCHELDEDORP NIEUW LEVEN IN MET 60 ONTWERPEN

De studenten trekken door de straten met de symbolische 'bouwaanvragen' voor hun ontwerpen.
Foto Kristof Pieters De studenten trekken door de straten met de symbolische 'bouwaanvragen' voor hun ontwerpen.
Als er geen Saeftinghedok komt, liggen er alvast concrete plannen klaar om Doel opnieuw te laten schitteren. 60 studenten architectuur hebben zich een half jaar over het verlaten en gehavende spookdorp gebogen en tekenden allerlei scenario's voor de heropbouw uit.

Door het recente arrest van de Raad van State is Doel opnieuw woongebied geworden. De kans is natuurlijk klein dat de regering en het Havenbedrijf zich daarbij zullen neerleggen, maar het vormde wel het uitgangspunt van zestig architectuurstudenten van de campus Sint-Lucas van de KU Leuven. Een half jaar lang bogen ze zich over het verlaten Scheldedorp en bekeken ze welke nieuwe woonconcepten het dorp nieuw leven kunnen inblazen. Onder de noemer 'Doel 2.0' werden alle ontwerpen gebundeld. De studenten kwamen gisteren zelf hun ideeën voorstellen in Doel. Symbolisch werden gele aanplakbiljetten voor een 'openbaar ontwerpend onderzoek' in de grond gepoot.

Geen kaalslag

"We hebben geen politieke bedoelingen en zijn niet aangestuurd door een of ander actiecomité", benadrukt docent Joris Van Reusel. "Het dorp heeft echter nog heel wat te bieden en is een uitdaging voor architecten. Je kan zelden een toekomstplan tekenen voor een heel dorp. Natuurlijk zijn de huizen zwaar gehavend, maar er is voldoende overgebleven om als basis te dienen voor het nieuw dorp 'Doel 2.0'. Geen enkele student is uitgegaan van een kaalslag. Ze hebben allemaal de resterende gebouwen geïntegreerd in hun ontwerp."


Dat vinden ook de studenten. "Daarom dat we deze 'bouwaanvragen' overal neerpoten", zegt Pieter-Jan Lerno. "We laten iedereen zien dat wonen op deze plek nog perfect mogelijk is. Op elk bord staat een korte uitleg over elk ontwerp en met een QR-code kan men via de smartphone het volledige dossier downloaden. We willen ook de overheid oproepen om mee te denken. Wij architecten kunnen van Doel het Knokke aan de Schelde maken." Wie het resultaat wil bekijken, is welkom op een tentoonstelling in gemeenschapshuis De Doolen nu zaterdag en zondag telkens van 14 tot 18 uur.