Archeologen gooien feestterrein open

GEMEENTE LAAT SLEUVEN WEER DICHTGOOIEN

De sleuven lopen tot vlak bij de feesttent van de Puitenslagersfeesten.
Kristof Pieters De sleuven lopen tot vlak bij de feesttent van de Puitenslagersfeesten.
De organisatoren van de Puitenslagersfeesten in Beveren hebben de schrik van hun leven beleefd. Twee dagen voor de start van de festiviteiten werd plots een deel van het feestterrein omgeploegd voor een archeologisch onderzoek. Hierdoor kon onder meer de jaarmarkt niet meer doorgaan. De gemeente schiet de organisatie ter hulp en zal alles vandaag weer laten dichtgooien.

De Puitenslagersfeesten gaan vandaag van start en duren twee weken. De feesten op de Onze-Lieve-Vrouwparochie trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Groot was dan ook de verbazing toen twee dagen voor de start van de festiviteiten plots een groot deel van het feestterrein vol diepe sleuven lag.

Mede-organisator Kurt Van Meirvenne.
Kristof Pieters Mede-organisator Kurt Van Meirvenne.

Woongebied

Het bleek te gaan om een archeologisch vooronderzoek. De gemeente Beveren gaat namelijk de gronden achter de kerk aan 't Congoke ontwikkelen als woongebied. De verkaveling van 1,5 hectare is gelegen tussen de Maalderij, de O.L.Vrouwstraat en het feestplein. Er komen achttien eengezinswoningen en een twaalftal appartementen rond een groen collectief binnenplein. Zoals wettelijk vereist moet er echter eerst een archeologisch vooronderzoek gebeuren. "Was het nu echt niet mogelijk om de opgravingen twee weken uit te stellen", klonk het meteen boos bij de organisatie van de Puitenslagersfeesten. "Al meer dan dertig jaar worden onze feesten georganiseerd in het eerste en tweede weekend van mei. Dit is echt een catastrofe, want op dit terrein vindt onze jaarmarkt plaats. Bovendien is het ronduit gevaarlijk voor bezoekers. Wat als er 's nachts een feestganger in zo'n put valt?"


Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) is zelf ook verrast en stelde gisteren meteen een onderzoek in. "Blijkbaar had de aannemer de opgravingen per mail aan onze diensten laten weten, maar had daar jammer genoeg niemand de link gelegd met de Puitenslagersfeesten. Het is dus een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar we gaan dit zeker oplossen." De burgemeester zal vandaag de sleuven weer laten dichtgooien zodat de feesten niet in gevaar komen.

Jaarmarkt

"Een hele opluchting", zegt Kurt Van Meirvenne van het feestcomité van de Puitenslagersfeesten. "We zaten echt wel al met de handen in het haar. Een heel jaar ben je immers bezig met de voorbereidingen en dan sta je plots in zo'n kraterlandschap. We wisten echt even niet meer wat te doen. Het grootste probleem was natuurlijk de jaarmarkt. We waren intussen al alternatieven gaan bekijken zoals de parking van Gamma en een weiland in de Peter Benoitlaan, maar geen van beide voldeed. De parking was onbereikbaar doordat de Pastoor Steenssensstraat is ingenomen voor de Kids City en in de Peter Benoitlaan was de rommelmarkt voorzien. Het was dan ook een hele opluchting toen we vernamen dat de sleuven opnieuw dichtgegooid worden. Ook voor de veiligheid trouwens. Eén van de sleuven liep tot aan de speeltuin en in het tweede weekend hebben we onze Kids City waarbij hier honderden kinderen rondlopen. Voor volgend jaar gaan we wel een alternatief moeten zoeken voor de jaarmarkt, want op het terrein worden woningen gebouwd, maar hebben we dan wel iets meer tijd dan de twee dagen die er nu waren", lacht Van Meirvenne.