Afgesloten parcours, maar winkelcentrum bereikbaar

BALOISE BELGIUM TOUR SLAAT ZIJN TENTEN OP VOOR TIJDRIT

Na de proloog en start mag Beveren nu gastgemeente zijn voor de tijdrit van de Baloise Belgium Tour.
Foto Kristof Pieters Na de proloog en start mag Beveren nu gastgemeente zijn voor de tijdrit van de Baloise Belgium Tour.
Wielerliefhebbers kunnen in Beveren vrijdag hun helden aan het werk zien tijdens de Baloise Belgium Tour. Het gaat om een individuele tijd- rit op parcours van 13,4 kilometer. De N70 wordt volledig afgesloten, maar doordat veel mensen de brug maken, zal de verkeershinder wellicht beperkt blijven.

Beveren was de voorbije jaren al enkele malen gastheer voor grote wielerevenementen. Vrijdag is het de beurt aan de Baloise Belgium Tour. De vijfdaagse wedstrijd start vandaag in Lochristi om zondag te eindigen in Tongeren. "Het is een individuele tijdrit over 13,4 kilometer die vertrekt en eindigt op de Grote Markt", zegt burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V). "Het parcours is er eentje voor renners met een grote motor met heel wat rechte stukken en weinig technische bochten. Het parcours leidt naar Haasdonk, met een passage door het centrum en gaat vervolgens langs Hof ter Saksen terug naar de Grote Markt van Beveren. Daar zullen de allersnelsten ruwweg 15 minuten later finishen."

Gewijzigd parcours

Heel wat kleppers hebben hun deelname al bevestigd zoals Jens Keukeleire, Stijn Vandenbergh en Olivier Naesen. Het programma start om 12.30 uur met de presentatie van de renners op het podium op de Grote Markt. Om 13.45 uur start de eerste renner en rond 16.45 uur komt de laatste renner aan. In de Oude Zandstraat en de Bosdamlaan kan men de renners zowel zien vertrekken als aankomen. De rechte stukken zullen minder interessant zijn aangezien de renners tegen hoge snelheid voorbij rijden. In Haasdonk is het kruispunt van de Willem Van Doornyckstraat en de Zandstraat een mooie plaats om te spotten omdat de coureurs daar fors in de remmen moeten gaan. Het parcours is licht aangepast tegenover dat van vorig jaar om de overlast tot een minimum te beperken.


"De renners rijden vanaf de Grote Markt slechts een heel klein stukje op de N70, want ze draaien al snel de Bosdamlaan in, om langs dezelfde richting weer terug te keren", zegt schepen van sport Katrien Claus (CD&V). "Hierdoor blijft zowel het winkelcentrum als het ziekenhuis goed bereikbaar. De handelaars hadden gevraagd om aandacht te hebben voor de toegankelijkheid van het centrum. Met deze ingreep komen we aan die vraag tegemoet. We denken dat er sowieso minder overlast zal zijn omdat veel mensen op vrijdag de brug maken in het hemelvaartweekend en het ook geen school is. Met het mooie weer dat voorspeld is, verwachten we een massa volk en willen we er één groot wielerfeest van maken."

35 agenten langs parcours

Extra maatregelen naar aanleiding van de terreuraanslag in Manchester worden er niet gepland maar de wedstrijd had wel al de hoogste prioriteit gekregen van de politie omdat er zoveel volk verwacht wordt. "We hebben een risicoanalyse gemaakt en op basis daarvan organiseren we de beveiliging", zegt korpschef Leo Mares.


"We zetten alleen al langs het traject zelf 35 agenten in om toezicht te houden. Er is politie op elk kruispunt aangezien het om een afgesloten parcours gaat. De agenten hebben opdracht gekregen om hun voertuig dwars over de weg te plaatsen als barrière. Daarnaast houden we uiteraard ook een oogje in het zeil tussen het publiek langs de kant."


Het parcours is verkeersvrij van 10.30 tot 18 uur en de vertrek- en aankomstzone van 6.30 tot 20 uur.