110 kinderen op wachtlijst voor secundaire school

44 procent van toegelaten leerlingen woont niet in Beveren

Dit jaar was het geen rijtje schuiven om een kind in te schrijven in het middelbaar onderwijs maar ondanks het digitaal aanmeldingssysteem zijn er 110 kinderen op een wachtlijst beland.
Kristof Pieters Dit jaar was het geen rijtje schuiven om een kind in te schrijven in het middelbaar onderwijs maar ondanks het digitaal aanmeldingssysteem zijn er 110 kinderen op een wachtlijst beland.
Heel wat ouders hebben deze week bericht gekregen dat er geen plaats meer is voor hun kind op een Beverse school. In totaal zijn er maar liefst 110 kinderen op een wachtlijst beland, een absoluut record. Er klinkt ook kritiek dat 44 procent van de aangemelde kinderen niet eens in Beveren woont. Volgens schepen van Onderwijs Katrien Claus (CD&V) staat de wet echter niet toe om voorrang te verlenen op basis van woonplaats.

De gemeente Beveren voerde dit jaar voor het eerst een digitaal aanmeldingssysteem in voor het eerste jaar middelbaar onderwijs. Op die manier wou men een einde maken aan de kampeertoestanden die vorig jaar ontstonden aan de poorten van een aantal Beverse scholen. “Door dat fenomeen bleek de kans op inschrijving in een Beverse school vooral afhankelijk van de hoeveelheid vrije tijd en de grootte van het sociale netwerk van ouders”, zegt schepen van Onderwijs Katrien Claus. “Met het digitaal aanmeldingssysteem horen die overnachtingen definitief tot het verleden.”

De afgelopen weken meldden zich 826 kinderen aan via het systeem. Dinsdag 23 april ontvingen zij een bericht dat ze al dan niet plaats hadden in de school van hun keuze. 684 kinderen kregen op die manier een plaats in de school van hun voorkeur. 32 leerlingen kregen de melding dat ze plaats hadden in een andere school dan die van hun eerste keuze. 87% van de kinderen hebben dus een plaats kunnen verzilveren. 110 kinderen wachten nog op een plaats. “Dat wil echter niet zeggen dat zij geen kans meer hebben op een plaats in een Beverse school”, benadrukt de schepen. “Zo stonden er vorig jaar 75 leerlingen op de wachtlijst. Zij vonden nagenoeg allemaal een plaats. Dit komt omdat heel wat ouders hun kind ook inschrijven voor een school in Sint-Niklaas of Antwerpen. Een definitieve keuze wordt pas later gemaakt.”

716 leerlingen kregen dus het bericht dat zij zich nu kunnen inschrijven in één van de Beverse scholen. Ze hebben daarvoor de tijd tot en met 15 mei. “Dat houdt dus in dat er op 16 mei zicht zal zijn op de definitieve inschrijvingen”, vervolgt Claus. “Daarna kunnen we beginnen met het wegwerken van de wachtlijsten. Wie op de wachtlijst staat en geen enkel risico wil nemen, kan zich ook inschrijven in een school in Sint-Niklaas, want ook daar kan er sinds 13 april ingeschreven worden.”

Er komt echter heel wat kritiek op het feit dat 44% van de aangemelde kinderen niet eens in Beveren woont. Ze zijn afkomstig uit omliggende Wase steden en gemeenten, zelfs uit Antwerpen. “De wet staat echter niet toe dat Beverse kinderen voorrang krijgen bij inschrijving in een school”, benadrukt Claus. “Een aantal gemeenten investeren jammer genoeg niet, zoals dat in Beveren wel het geval is, in lokaal middelbaar onderwijs. De kinderen uit deze gemeenten moeten dus wel een school in een andere stad of gemeente zoeken. Dit maakt meteen duidelijk dat het capaciteitsprobleem geen Bevers, maar wel degelijk een Waas probleem is.”

Voor het Gemeentelijk Technisch Instituut (GTI) Beveren staan er momenteel slechts 5 leerlingen op de wachtlijst. Zij zullen dus waarschijnlijk nog een plaats hebben op de school. “Dit heeft alles te maken met de geleverde inspanningen. Zo creëerde de school 30 extra plaatsen, waardoor er nu plaats is voor 180 eerstejaars, ten opzichte van 150 in dit schooljaar.” De Vlaamse overheid maakte intussen ook 4,4 miljoen euro vrij voor extra capaciteit in de drie scholen. In totaal komen er 650 plaatsen bij de komende jaren.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fery Cornelis

  Wachtlijsten vanaf kind tot bejaard. Noemt men dat goed beleid?

 • BJORN BUYS

  Eigen inwoners van Beveren moeten voorrang krijgen daar betalen wij ook voor om onze kinderen een school te geven

 • Nancy Mertens

  Ik vind dat de kinderen in Beveren wonen eerst voorrang moeten krijgen

 • Sariena Harteveld

  Waarom spreekt men van 110 kinderen op de wachtlijst? Ik hoorde dat er iemand op de 135ste plaatst staat.