"Werken aan twee films per week"

CINEAST (22) NAAR PRESTIGIEUZE FILMSCHOOL IN LONDEN

Toon aan het werk op de mainstage van Tomorrowland met Anouk Matton.
Foto Kristof Pieters Toon aan het werk op de mainstage van Tomorrowland met Anouk Matton.
Toon Van Broeck (22), een jonge filmmaker uit Verrebroek, is geselecteerd om zich aan de befaamde Ravensbourne University in Londen te gaan vervolmaken. Hij mag er meewerken aan één tot twee films per week om praktijkervaring op te doen. Hij maakte al opnames op Tomorrowland en trok naar Ibiza met Dimitri Vegas en Like Mike.

Hollywood is het nog niet, maar cineast Toon Van Broeck uit Verrebroek stak wel al een plas over, naar het Verenigd Koninkrijk. Hij werd geselecteerd om te gaan studeren aan de prestigieuze Ravensbourne University in Londen. Hij wil zich daar vervolmaken in het vak en vooral ook veel praktijkervaring opdoen.


"Slechts twee leerlingen uit mijn jaar (Toon studeerde vorig jaar af aan het RITCS in Brussel, red.) werden weerhouden voor Ravensbourne," prijst Toon zich gelukkig. "Het is een hele eer om daar les te krijgen van de beste docenten in hun vakgebied én te mogen werken met topmateriaal. De school bevindt zich bovendien in hartje Londen, in een land waar de filmindustrie toch behoorlijk groot is tegenover de andere Europese landen. Ik ga hier vermoedelijk aan één tot twee films per week kunnen meewerken. Die praktijkervaring kan ik nergens anders opdoen."

Snel

Hoewel de jonge twintiger nog maar net in het vak is gerold, kreeg hij al enkele mooie opdrachten. Zo moest hij model Anouk Matton, alias DJ MATTN, filmen op de mainstage van Tomorrowland. "Het was het vierde jaar op rij dat ik daar was", vertelt Toon. "Vorige edities heb ik geen enkele keer een officieel ticket kunnen kopen en was het elk jaar een heuse zoektocht naar vaak peperdure tickets op de tweedehandsmarkt. Ik wou afgelopen zomer het festival overslaan, maar kreeg plots de opdracht om er vier dagen te werken. Best gek hoe snel alles soms kan gaan. Plots loop je daar rond tussen artiesten als David Guetta, Netsky, Lost Frequencies, Martin Garr,... dingen die ik twee jaar geleden niet had durven dromen."


Het leverde Toon ook een ticket op naar Ibiza waar hij ging filmen in de bekende Ushuaia-club. "En daarna uitgaan met de hele entourage van Dimitri Vegas & Like Mike, om uiteindelijk 's ochtends mijn vlucht te missen", lacht de jonge cineast. "Laatst was ik ook nog vijf dagen in Shanghai om artiesten op Storm Festival Shanghai te filmen."

Artiest

Maar nu is het weer tijd voor het serieuze werk en zal hij zich in Londen gaan bekwamen in het vak. Hoever zijn ambities reiken, kan hij voorlopig niet zeggen. "Uiteraard ga ik niet voor de rest van mijn leven festivals blijven filmen, maar momenteel ga ik hier wel in verder. Ik heb er nu zoveel tijd en moeite in gestoken om de juiste mensen te leren kennen. Ik zie echter nog heel wat mogelijkheden. Het ultieme doel is om 'creative director' te worden voor een bekende artiest. Die gaat namelijk niet alleen over videoclips of fotoshoots voor promotie, maar houdt zich bezig met het totaalpakket, zelfs met watwordt gepost op sociale media. Er is nog een hele weg te gaan, maar dat lijkt me wel de job van mijn leven."