"Spijtig dat burcht moet verdwijnen"

KATOEN NATIE ZET MET SUCCES MIDDELEEUWS DECOR OPEN VOOR PUBLIEK

Met de paardenmolen heeft het geheel iets weg van een sprookjesachtig pretpark.
Foto Pieters Met de paardenmolen heeft het geheel iets weg van een sprookjesachtig pretpark.
Heel wat mensen zijn gisteren een kijkje komen nemen naar de middeleeuwse burcht die Fernand Huts liet bouwen voor de viering van het 160-jarig bestaan van zijn bedrijf Katoen Natie. "Jammer dat dit decor moet verdwijnen", klinkt het vrijwel unaniem.

Fernand Huts, de flamboyante topman van Katoen Natie, liet ter gelegenheid van de 160e verjaardag van zijn bedrijf, midden in de haven een middeleeuwse burcht en dorp optrekken waar gespreid over drie weken zo'n 12.000 gasten over de vloer kwamen. Voor het project deed Katoen Natie beroep op filmdecorbouwer Kurt Loyens. Met 40 mensen was hij 7 weken lang aan de slag. De festiviteiten waren uiteraard alleen voor genodigden, maar gisteren kreeg ook het grote publiek de kans om het unieke decor eens van nabij te bekijken. "We hadden heel veel vraag gekregen van mensen die de burcht eens wilden bezoeken", zegt Bjorn Meersman van restaurant Bebronna. "Daarom hebben we Katoen Natie voorgesteld om een opendeur te organiseren. De vele acrobaten en circusartiesten zijn er natuurlijk niet meer bij, maar er blijft voldoende over voor een interessant bezoek. Om 10 uur 's morgens stonden de eerst mensen al aan de poort te wachten."

Kunst

Stefanie Verschaeren, Timothy Van Barel en Maarten Onghena uit Beveren waren duidelijk onder de indruk. "We hebben heel wat vrienden die werken bij Katoen Natie en van hen hadden we gehoord dat het de moeite was", zegt Stefanie. "Het is bijzonder knap gemaakt. Ook de vele kunstwerken die er tentoongesteld worden, zijn de moeite." Bij Maarten doet het middeleeuwse dorp wat denken aan Plopsaland of De Efteling. "Zeker met de oude paardenmolen erbij heeft het geheel iets weg van een pretpark", lacht hij. "Het is wel bijzonder fraai gemaakt en eigenlijk jammer dat het moet verdwijnen."


Dat vinden ook Ludo en Dominique Drieghe uit Melsele. "Het is doodjammer dat zoiets fraai weer moet afgebroken worden. Men zou het beter laten staan", zegt Ludo resoluut. "We hadden al veel gelezen over de burcht in de media, maar wisten niet goed wat te verwachten", vult zijn vrouw aan. "Toen we hoorden van de opendeur, hebben we de fiets genomen en zijn we tot hier gereden. Het was meer dan de moeite waard. Het geheel heeft iets sprookjesachtig." Het koppel ziet er geen graten in dat er zoveel geld werd gespendeerd aan het decor.

Goede voorbeeld

"Moet kunnen", vindt Ludo. "Katoen Natie heeft zijn personeel een unieke ervaring bezorgd. Ik hoop dat het een inspiratie is voor andere bedrijven. Ik werk zelf voor een farmaceutische firma, maar zie het hen nog niet snel doen."


Het is nog onduidelijk hoe lang de burcht blijft staan en wat er mee gebeurt. Deze week is er overleg met een Nederlandse filmploeg die het decor wil gebruiken voor een prent die zich afspeelt in de 16e eeuw. Mogelijk moet het dan wel worden uitgebreid.