'Slimme' windmolens krijgen goed rapport

Eandis heeft een goede evaluatie gemaakt van de eerste zes 'slimme' windmolens die eind 2015 in de Waaslandhaven werden geïnstalleerd.

De 'slimme' aanpak zit hem vooral in de sturing op het netwerk. Het netbeheersysteem van Eandis meet permanent de stroom, de spanning en de temperatuur in het netwerk waarop de slimme windmolens zijn aangesloten.


Zo wordt er actief over gewaakt dat nergens een overbelasting ontstaat. Het systeem kan de wieken ook aansturen, mocht dat noodzakelijk zijn. Dankzij zo'n slimme aansturing kunnen de windmolens altijd maximaal groene energie op het elektriciteitsnet zetten.


Mochten dezelfde zes windmolens op de klassieke manier worden aangesloten dan zouden Elia en Eandis vooraf heel wat netinvesteringen moeten doen. Dat zou twee jaar tijd in beslag nemen en ongeveer 2 miljoen euro kosten aan materiaal en werken.


Eandis wil de technologie nu uitbreiden naar het hele netwerk waardoor er 40% meer capaciteit bijkomt voor groene stroom. In de Waaslandhaven komen er binnenkort alvast vijf slimme windmolens bij. (PKM)