"Paradijs voor graffitikunstenaars"

BBC DRAAIT OPMERKELIJKE REPORTAGE OVER BEDREIGD SCHELDEDORP

Een werk van ROA, de anonieme Gentse graffiti-artiest. Hij liet op verscheidene plaatsen zijn stempel achter.
Kristof Pieters Een werk van ROA, de anonieme Gentse graffiti-artiest. Hij liet op verscheidene plaatsen zijn stempel achter.
Doel heeft opnieuw de internationale pers gehaald. Dit keer wijdde de BBC een reportage aan 'Belgium's ghost town', dat een paradijs wordt genoemd voor bekende graffitikunstenaars. De bewoners zijn er allerminst mee opgezet. "Het lokt nog meer vandalen", reageert Jan Creve.

The Guardian wijdde deze zomer al een uitgebreide reportage aan Doel en nu kwam ook de BBC langs. De reportagemakers besteedden niet alleen aandacht aan de laatste bewoners die zich verzetten tegen het verdwijnen van hun dorp, maar ook - en vooral - aan de graffitikunstenaars die uit alle hoeken van de wereld naar Doel afzakken om er de leegstaande huizen te beschilderen.


"Het graffitiverhaal is begonnen met het project Kunst-Doel. Er zijn toen bekende kunstenaars langsgekomen zoals Fred Bervoets, Luc Tuymans, Jan Decleir, Guillaume Bijl en Koen Van den Broek", vertelt Jan Creve van Doel 2020. Zelfs de Italiaan Michelangelo Pistoletto werd aangetrokken door het scala aan gevels dat dienst doet als canvas. "Er waren vooraf wel goede afspraken gemaakt. Nadien zijn er nog bekende straatartiesten neergestreken. Met dat soort graffiti konden we ook leven. Maar de voorbije twee jaar zien we vooral vandalisme. Het gaat om het bekladden van gebouwen met 'tags'. Dat heeft niks meer met kunst te maken. Bovendien trekt dit niet alleen toeristen aan, maar ook mensen met minder goede bedoelingen, die de leegstaande huizen nog meer beschadigen en overlast veroorzaken in het dorp."


De bekendste werken in Doel zijn van de hand van ROA, een anonieme graffiti-artiest uit Gent. Hij maakt enorme muurschilderingen van (dode) dieren, overwegend in zwart en wit. Zijn werk is te bezichtigen op gebouwen in heel Europa, de Verenigde Staten, Zuid-Amerika, Afrika en Australië. Zijn werk hangt intussen zelfs in het 'MOCA' (Museum Of Contemporary Art) in Los Angeles.

Kleurrijk werk op enkele leegstaande huizen.
Kristof Pieters Kleurrijk werk op enkele leegstaande huizen.

Los Angeles

Bekende Nederlandse graffitikunstenaars zoals Lastplak, Gato, Fl.mingo en Kbtr hebben ook werk in Doel gemaakt. Jan Creve komt in de reportage aan het woord, maar hij is niet echt tevreden met het resultaat. "Dit soort publiciteit kunnen we eigenlijk missen. Het lokt nog meer vandalen naar het dorp", vreest hij.


En of dit het dorp zal helpen te redden van de afbraak, blijft nog maar de vraag. "Intussen is er al heel wat streetart verloren gegaan door afbraak of slecht overschilderen", zegt Creve nog.

Bijna elke woning in het dorp is intussen beschilderd.
Kristof Pieters Bijna elke woning in het dorp is intussen beschilderd.
Minder getalenteerd, maar er is ook graffiti tegen nucleaire energie te vinden.
Kristof Pieters Minder getalenteerd, maar er is ook graffiti tegen nucleaire energie te vinden.
Deze garage werd gebruikt als decor voor 'Bowling Balls', de film over twee motorbendes die woensdag in de zalen komt.
Kristof Pieters Deze garage werd gebruikt als decor voor 'Bowling Balls', de film over twee motorbendes die woensdag in de zalen komt.
Een restant van het kunstproject Kunst-Doel, dat vijf jaar geleden werd georganiseerd in het dorp.
Kristof Pieters Een restant van het kunstproject Kunst-Doel, dat vijf jaar geleden werd georganiseerd in het dorp.