"Nu plaatsen we gepantserde deur"

SPORTHAL KRIJGT VOOR DERDE KEER DIEVEN OVER DE VLOER

Freddy Batens toont de geforceerde drankautomaten.
Kristof Pieters Freddy Batens toont de geforceerde drankautomaten.
Voor de derde keer op drie maand tijd is er ingebroken in de sporthal De Meerminnen in Beveren. Bij de sportdienst werd het pas vervangen materiaal, zoals laptops en fototoestellen, opnieuw gestolen en werd ook allerlei huisraad meegenomen. Bij volleybalclub Asterix Avo werden voor de tweede maal alle televisieschermen in de cafetaria gedemonteerd en meegenomen. De club neemt nu zelf het initiatief en gaat een 'gepantserde' deur installeren.

De dieven braken net als de vorige twee keren de deur open van de tijdelijke toegangshal naar de sporthal. Ze doorzochten eerst de lokalen van de sportdienst en gingen aan de haal met twee laptops, een projector, walkietalkies, een fototoestel en zelfs een ijsmachine en stofzuiger werd meegenomen.


"Veel spullen waren nog maar pas vervangen", zucht Thomas De Vetter, hoofd van de sportdienst. "Mijn laptop was pas drie dagen geleden geleverd. Ik had hem nog maar net helemaal geconfigureerd en nu is het toestel alweer weg."

Volleybalclub Asterix Avo gaat nu een 'gepantserde' deur plaatsen.
Kristof Pieters Volleybalclub Asterix Avo gaat nu een 'gepantserde' deur plaatsen.

Televisieschermen

Bij volleybalclub Asterix Avo werden op de bovenverdieping voor de tweede maal alle televisieschermen meegenomen en twee drankautomaten opengebroken. "Dit moet het werk zijn van dezelfde bende", denkt Freddy Batens die de cafetaria uitbaat.


"De schermen hangen op bijna drie meter hoogte en waren stevig vastgeschroefd. In totaal zijn we dit jaar al voor zo'n 10.000 euro aan materiaal en geld kwijt. Dit weegt natuurlijk op de clubkas. De schermen zullen dan ook dit seizoen niet meer vervangen worden. We worden er allemaal een beetje moedeloos van. De club draait op vrijwilligerswerk en al die inbraken beginnen zwaar te wegen. We hebben nu op eigen kosten een 'gepantserde' deur aangekocht. De houten deuren in de sporthal krijgen dieven met een koevoet of schroevendraaier in een wip open, maar een zware metalen deur met grendel zal hen hopelijk wel tegenhouden."

Sociale controle

De club roept intussen de gemeente op om ook iets te ondernemen en camerabewaking te plaatsen. De totale buit, bij de volleybalclub en de sportdienst samen, bedraagt bij deze derde inbraak opnieuw een slordige 7.500 euro. Schepen van Sport Katrien Claus (CD&V) begrijpt de frustraties bij haar eigen dienst en de volleybalclub. "Het grote probleem is echter het gebrek aan sociale controle. De sporthal is momenteel één grote werfzone en daar maken de dieven gretig gebruik van. We hadden de politie al gevraagd om advies te geven, maar de inbraken volgen elkaar zo snel op dat we niet eens de tijd hebben om maatregelen te nemen. Normaal is er een bewakingscamera, maar door werken is die tijdelijk weggenomen. We gaan nu andermaal bekijken wat we kunnen doen en intussen is aan het personeel gevraagd om geen waardevolle spullen meer te laten liggen en laptops mee naar huis te nemen."


Beveren was trouwens niet de enige plek waar dieven toesloegen in sportinfrastructuur. In de sportzone Houtvoort in Sint-Gillis-Waas werd donderdag ook ingebroken in een kantine en werden de automaten opengebroken.