"Langer wachten is geen optie"

ZWARE HINDER TUSSEN LIEFKENSHOEK- EN TIJSMANSTUNNEL

Er zal twee maand lang gewerkt worden tussen de Liefkenshoek- en Tijsmanstunnel.
Kristof Pieters Er zal twee maand lang gewerkt worden tussen de Liefkenshoek- en Tijsmanstunnel.
Het verkeer op de R2 zal de volgende twee maand zware hinder ondervinden door werken tussen de Liefkenshoek- en Tijsmanstunnel. Zowel het wegdek van de R2 als de ondergrond zijn in slechte staat. "Dat resulteert in combinatie met het vele zware vervoer in steeds meer putten, scheuren en verzakkingen in het wegdek", klinkt het bij het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV).

Afgelopen jaar moesten er op de R2 geregeld dringende herstellingen uitgevoerd worden om deze schade te herstellen, steeds met grote hinder tot gevolg. Om het probleem structureel aan te pakken zal AWV het wegdek van de R2 tussen de Liefkenshoektunnel en de Tijsmanstunnel nu grondig vernieuwen. Het beton wordt helemaal opgebroken, de ondergrond wordt verbeterd en er komt een nieuwe wegopbouw in asfalt. In totaal wordt een strook van ongeveer 450 meter vernieuwd in beide rijrichtingen.

Afgelopen weekend nog werden nog noodherstellingen aan het wegdekuitgevoerd.
Kristof Pieters Afgelopen weekend nog werden nog noodherstellingen aan het wegdekuitgevoerd.

Twee maanden

De voorziene duur van de werken bedraagt ongeveer twee maanden. Gisteren ging de aannemer van start. Tijdens deze werken zal het verkeer op de rijrichting waar gewerkt wordt, slechts over één rijstrook doorgang krijgen. AWV en het Verkeerscentrum verwachten vooral in de eerste twee weken ernstige hinder. Ze roepen bestuurders op om de R2 te mijden en mogelijk alternatieve vervoersvormen te kiezen of zich zoveel mogelijk buiten de spitstijden te verplaatsen .


De werken worden uitgevoerd in twee fases. Tijdens de eerste fase wordt de rijweg in de richting van de Tijsmanstunnel aangepakt. In de tweede fase de overkant van de weg. In juli (fase 1) vervangt AWV het wegdek van de R2 richting de Tijsmanstunnel. In augustus komt de andere rijrichting van de R2 richting de Liefkenshoektunnel aan de beurt.


Door de 'knip' op de leien en de werken in de binnenstad van Antwerpen is de verkeersdrukte op de R2 de laatste tijd fors toegenomen. Veel mensen vragen zich dan ook af waarom de werken niet later uitgevoerd worden.

Te slechte staat

"Omdat het wegdek en de ondergrond van de weg in te slechte staat zijn", klinkt het bij AWV. "Niets doen zou betekenen dat we de komende maanden en jaren steeds meer noodherstellingen moeten uitvoeren, die ook steeds veel hinder veroorzaken. Als we wachten tot de werken aan de Leien zijn afgerond, valt de werf op de R2 samen met de werken aan de Oosterweelverbinding, en dat zou nog veel meer hinder veroorzaken.


Voor onze regio worden de meeste problemen in juli verwacht. In de richting van de Tijsmanstunnel is het nu al vaak aanschuiven aan de verkeerswisselaar Waaslandhaven-Noord. Bovendien wordt ook daar nu gewerkt. De verhoogde rotonde zal vervangen worden door een lichtengeregeld verhoogd kruispunt. In de eerste fase tot en met het najaar van 2017 is de hinder gelukkig nog beperkt. Het verkeer op de R2 moet over versmalde rijstroken maar er blijven wel twee rijstroken in elke richting behouden. Ook het op- en afrittencomplex blijft toegankelijk.