"Klassen geven uit op overdekte speelruimte"

KLEUTERS DE ZEPPELIN VERHUIZEN EIND DEZE MAAND NAAR NIEUWBOUW ACHTER SPORTHAL

Eind deze maand verhuizen de kleuters van De Zeppelin naar de nieuwe school achter de sporthal van Haasdonk. Nu leggen werklui de laatste hand aan het gebouw dat volgende week opgeleverd wordt. Deze zogenaamde BEN(Bijna-Energie-Neutraal)-school heeft een overdekte polyvalente speelruimte van maar liefst 385 vierkante meter. "Ideaal om met de leerlingen van alle klassen samen te werken", zegt directrice Debbie Rooms.

Nu delen de kleuters nog dezelfde gebouwen met de leerlingen van de lagere school De Zeppelin. Door plaatsgebrek staat er al enkele jaren een heel containerdorp. Drie van de zes containergebouwen kunnen binnenkort echter weggehaald worden, want volgende week wordt de nieuwe kleuterschool opgeleverd. Het gaat om een investering van 3,4 miljoen euro waarvan 2,4 miljoen gesubsidieerd is door Agion. De school werd gebouwd op een braakliggend stuk weiland tussen de sporthal en de Ropstraat. In totaal zijn er acht klaslokalen opgetrokken rond een centrale overdekte speelruimte van 385 m2. De grote overdekte speelruimte kan worden afgesloten van de rest van het gebouw zodat deze ook dienst kan doen voor naschoolse activiteiten. Er is daarom ook apart sanitair voorzien voor volwassenen. De overdekte speelplaats is ongetwijfeld hét paradepaardje van de nieuwe school. "We gaan het niet enkele gebruiken tijdens de speeltijd maar ook om klasoverschrijdend te werken met alle leerlingen", zegt directrice Debbie Rooms. "We kijken met het hele team uit naar de verhuis. Die zal plaatsvinden in het weekend van 28 januari. Ouders zullen een handje komen toesteken."

Schepen van onderwijs Katrien Claus (CD&V) is ook tevreden met het resultaat. "We hebben ook bij de nieuwbouw voor de Lindenlaanschool gekozen voor zo'n overdekte speelruimte. Die kan polyvalent gebruikt worden en betekent echt wel een meerwaarde voor een school. Buiten de schooluren zijn er ook heel wat mogelijkheden."

Moestuintjes

In Haasdonk is er niet alleen een grote overdekte speelplaats maar ook veel buitenruimte. "Momenteel hebben de kleuters slechts een kleine buitenspeelruimte die volledig verhard is met betontegels", vervolgt Debbie Rooms. "In de nieuwe school heeft elke kleuterklas grote schuiframen die uitkijken op het groen. We denken ook al aan moestuintjes."

Vier klaslokalen zijn voorzien van een mezzanine. Er is ook een aparte refter die kan afgesloten worden van de overdekte speelplaats en op de bovenverdieping komen enkel administratieve lokalen zoals een nieuw bureel voor de directie en een groot vergaderlokaal voor het personeel."

"Er is ook veel aandacht gegaan naar duurzaamheid", benadrukt schepen Claus. "Het wordt een zogenaamde BEN-school. Dat betekent dat de school net geen passief gebouw is maar wel heel erg goed geïsoleerd is met een ventilatiesysteem dat de warme recupereert en elektriciteit wordt opgewerkt met zonnepanelen."

Het pronkstuk van de school is de overdekte speelruimte waarop elke klas uitkomt.
Kristof Pieters Het pronkstuk van de school is de overdekte speelruimte waarop elke klas uitkomt.
Vier lokalen voor de tweede en derde kleuterklas hebben een fraaie mezzanine.
Kristof Pieters Vier lokalen voor de tweede en derde kleuterklas hebben een fraaie mezzanine.
Alle klassen hebben schuiframen tot op de grond die uitkijken op de groene buitenspeelruimte.
Kristof Pieters Alle klassen hebben schuiframen tot op de grond die uitkijken op de groene buitenspeelruimte.