"Elfde brandstichting al, nu is het genoeg geweest"

19DE-EEUWSE SCHUUR BRANDT UIT, ACTIECOMITÉ VISEERT (BUITENLANDSE) HANGJONGEREN

De brandweer had heel wat bluswerk, maar kon niet verhinderen dat de schuur in vlammen opging.
Kristof Pieters De brandweer had heel wat bluswerk, maar kon niet verhinderen dat de schuur in vlammen opging.
Een 19de-eeuwse plankenschuur aan de Engelsesteenweg is zaterdag volledig in vlammen opgegaan. Alle sporen wijzen op brandstichting. Het Scheldedorp werd afgelopen weekend opnieuw overspoeld door Nederlandse en zelfs Duitse jongeren, die er om onduidelijke redenen kwamen rondhangen. Het actiecomité Doel 2020 verwijt de gemeente dat er onvoldoende actie wordt ondernomen.

De hulpdiensten werden zaterdagmiddag kort na 16 uur opgeroepen voor een uitslaande brand. Ter plaatse aangekomen bleek het te gaan om een schuur uit de 19de eeuw. De brandweer had heel wat bluswerk en kon niet voorkomen dat de schuur volledig in vlammen opging.


Er moesten ook extra veiligheidsnormen in acht worden genomen omdat het dak uit asbestplaten bestond. Daarom werd een ruime veiligheidsperimeter ingesteld. In de schuur lag nog heel wat hooi en er stonden ook enkele oude voertuigen. Die gingen eveneens in vlammen op. Er waren ook enkele ontploffingen te horen, waarschijnlijk de banden van de auto's die door de hitte klapten.

Bij aankomst van de hulpdiensten stond de schuur al in lichterlaaie.
Kristof Pieters Bij aankomst van de hulpdiensten stond de schuur al in lichterlaaie.

Wegrennende verdachten

De schuur grenst aan het gemeenschapshuis De Doolen, de uitvalsbasis van de verschillende actiecomités voor het behoud van Doel.


Dankzij de windrichting kwam De Doolen gelukkig zelf niet in gevaar. Een buurtbewoner zag nog twee of drie verdachten wegrennen. Alle sporen wijzen dan ook op brandstichting. "Een technisch defect is uitgesloten, want de auto in de schuur waar de brand is ontstaan was niet meer rijvaardig", zegt Jan Creve van het actiecomité Doel 2020. "Het is al de elfde brandstichting. In september werd ook al het klooster van Doel - het officiële ontmoetingscentrum - in brand gestoken. De gaten in dat dak zijn nog altijd niet hersteld, zodat de weerselementen vrij spel hebben. Elf brandstichtingen op rij, waarvan nu al twee gericht tegen echte symboolgebouwen. Het is genoeg geweest. Doel is opnieuw woongebied en daar moet naar gehandeld worden. Dat wil zeggen dat men eindelijk eens moet beginnen met de problemen volledig in kaart te brengen en een veiligheidsplan uit te werken."

Slagboom

In het Scheldedorp krioelde het zaterdagmiddag weer van de Nederlandse en zelfs Duitse jongeren. Sinds Doel als spookdorp bekend staat op sociale media en websites, denken veel - vooral buitenlandse jongeren - dat er alles kan en mag.


Burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) wil zich voorlopig nog niet uitspreken over de brand. "Het parket heeft een branddeskundige aangesteld, maar voorlopig heb ik nog geen bevestiging dat het hier om brandstichting gaat", reageert hij. "Intussen is er wel een overeenkomst met de afdeling Maritieme Toegang van het Vlaams gewest om bijkomende maatregelen te nemen. De slagboom, die vaak gesaboteerd wordt, zal bijvoorbeeld vervangen worden door inzinkbare paaltjes. Het dak van het klooster zal ook eerstdaags hersteld worden, zodat het gebouw terug waterdicht is."

Bewakingsfirma

De Maatschappij Linkerscheldeoever zet in het weekend ook stewards in die bezoekers erop zullen wijzen dat het bezoek moet gebeuren met het nodige respect. 's Nachts houdt een privébewakingsfirma mee een oogje in het zeil.


"Het is alleen jammer dat de stewards enkel op zondagmiddag worden ingezet", zegt Jan Creve. "Men zegt altijd dat men 'al veel doet', maar aangezien de problemen niet opgelost geraken is de aanpak duidelijk onvoldoende." Van de Vijver vindt dat er in verhouding al heel veel wordt gedaan. "Maar als de vraag betekent dat we hier continu een aantal agenten moeten plaatsen: daar hebben we momenteel de mankracht niet voor."