"Eerst nog tien kilo primeuraardbeien aan koning geven"

KANDIDATEN 55STE AARDBEIPRINSES VOORGESTELD, HUIDIGE HEEFT NOG BELANGRIJKE OPDRACHT

De tien finalisten voor de titel van 55ste Aardbeiprinses.
Foto's Kristof Pieters De tien finalisten voor de titel van 55ste Aardbeiprinses.
In OC Boerenpoort zijn de tien finalisten voorgesteld die eind mei meedingen naar de titel van 55ste Aardbeiprinses. Maar uittredende prinses Kim Van Raemdonck mag eerst wel nog op bezoek bij koning Filip, die in hoogsteigen persoon dit jaar de Melseelse primeuraardbeien in ontvangst zal nemen.

De verkiezing van de Aardbeiprinses, de oudste missverkiezing van het land, hing vorig jaar aan een zijden draadje nadat het vorige bestuur uiteenspatte na tegenvallende bezoekerscijfers en interne ruzies. Een nieuwe groep onder leiding van Luk Van Hese zette de schouders onder de Aardbeifeesten, maar kozen wel voor een lightversie. "En die formule blijft behouden", zegt Van Hese. "We hebben de vuurdoop tijdens de vorige feesten goed doorstaan en gaan de succesingrediënten zeker behouden. De tent zal wel een beetje verplaatst worden, zodat het Aardbeimonument mee geïntegreerd kan worden in de feestzone. We zullen net als vorig jaar slechts één tent plaatsen, zodat er verkeer mogelijk blijft op het Kerkplein."

Hoogtepunt

De Aardbeifeesten zullen dit jaar doorgaan van 24 tot 28 mei met de prinsesverkiezing op donderdag 25 mei als hoogtepunt.


De tien finalisten werden voorgesteld in OC Boerenpoort. Op één na komen ze allemaal uit het Waasland en de meesten zijn van Melsele. Nimfa Bogaert is 22 jaar en werkt als arbeidster bij Yusen Logistics. Kim Matthyssens is 19 jaar en studeert marketing. Valerie Janssens is 17 jaar en studeert architecturale en binnenhuiskunst. Het rijtje van Melseelse deernes wordt afgesloten door Nina Van de Vyver, 22 jaar en aan de slag in een chocoladefabriek. Uit Beveren is er de 19-jarige Tjorven Van Wauwe die werkt in de haven van Antwerpen. Ina Verbraeken is 19 jaar en studeert pedagogie. Uit Kieldrecht komt Bianca Christenson, een 18-jarige studente marketing. Laura Verstraeten (20) is studente bachelor secundair onderwijs en komt uit Kruibeke. Wanna Mertens (20) is afkomstig uit de andere buurgemeente Zwijndrecht en werkt bij het OCMW. Tot slot is er nog Anouck Frulleux (18), een studente gezondheid- en welzijnswetenschappen uit Lede.


De tien kandiaten zullen de komende weken al campagne moeten voeren. "Want ook hun aanwezigheid op allerlei evenementen en activiteiten zal meetellen voor punten", zegt coach Jessy De Wreede. "De puntenverdeling is dit jaar iets anders. Het oordeel van het feestcomité is goed voor 20 procent, de coaches geven evenveel en de resterende 60 procent van de punten is op de avond zelf te verdienen."


Uittredend prinses Kim Van Raemdonck heeft echter nog één belangrijke afspraak voor ze haar kroontje doorgeeft. Op 27 april wordt ze namelijk samen met haar eredames verwacht op het koninklijk paleis, waar onze vorst de primeuraardbeien persoonlijk in ontvangst zal nemen. Het is een traditie dat de koning om de vijf jaar de Aardbeiprinses persoonlijk ontvangt en die eer valt dus dit jaar te beurt aan Kim Van Raemdonck. "En we nemen genoeg mee voor de hele koninklijke familie", zegt Luk Van Hese nog. "We trekken namelijk met maar liefst tien kilogram aardbeien naar het hof."