"Doelse tarwe als geheim ingrediënt"

DOEL LANCEERT EIGEN BIER DWARSKOP

Jeroen Janssen, Brian Waterschoot en Dave Van Nieulande.
Foto PKM Jeroen Janssen, Brian Waterschoot en Dave Van Nieulande.
Het Scheldedorp Doel heeft amper nog inwoners maar voortaan wel een eigen bier: Dwarskop. "Zolang de Doelse tarwe nog geteeld kan worden tenminste. Het bier symboliseert dan ook de strijd voor het behoud van dit dorp", zegt Brian Waterschoot.

Het idee van een eigen bier ontstond naar aanleiding van de festiviteiten van 400 jaar Doel maar het werd uiteindelijk concreet gemaakt door enkele jongeren van de actiegroep Derde Generatie. "We liepen al een tijdje met het idee rond", vertelt Brian Waterschoot. "Het moest wel een bier worden dat in grote flessen gebotteld werd van 75cl. Dit bier moet namelijk in groep gedronken worden. Wij doen dit ook trouwens als we op acties broeden", lacht Brian.


In de lente werd brouwerij het Paenhuys bereid gevonden een eerste proefbrouwsel te maken. Het werd uiteindelijk een licht bitter, blond bier van 7 procent alcohol. Het luistert toepasselijk naar de naam 'Doelse Dwarskop'.

Specifieke smaak

De Doelse Dwarskop is geen etiketbier maar een nieuw gebrouwen bier waarvan nu een eerste brouwsel van 550 liter werd gemaakt. "Wat het bier zo bijzonder maakt, is de toevoeging van verse Doelse tarwe", zegt brouwer Dave Van Nieulande. "We gebruiken zo'n 15 kilogram tarwe voor een brouwsel van 550 liter. We gebruiken geen additieve of smaakversterkers en het wordt helemaal ambachtelijk gebouwen. Bij een industriële brouwerij zal het wellicht een pak sneller gaan maar wij doen er twee tot drie maand over om dit brouwsel klaar te krijgen. We zijn er echter van overtuigd dat net de ambachtelijke manier van brouwen een eigen specifieke smaak creëert."


Het etiket werd ontworpen door dorpstekenaar Jeroen Janssen. "Ik ben blij dat ze me voor deze opdracht hebben gevraagd", vertelt hij. "Het moest wel snel gaan want ik kreeg de vraag twee dagen voor het etiket klaar moest zijn. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de skyline van Doel en heb er ook de kogge in verwerkt die hier enkele jaren geleden werd opgegraven."


De initiatiefnemers zijn trots op het resultaat. "De Doelse Dwarskop symboliseert de strijd voor het behoud van het dorp", legt Brian uit. "Het kan immers enkel gebouwen worden zolang er tarwe geoogst kan worden in de streek. Met enkele boeren hebben we een overeenkomst dat ze een deel van de oogst bewaren om het bier verder te kunnen brouwen", aldus Brian.

In de kijker

"We gaan het bier nu verspreiden in enkele lokale cafés en het ook verkopen. Het is niet onze bedoeling om hier winst mee te maken. De opbrengst zal gebruikt worden voor het produceren van een volgend brouwsel eind september. De brouwerij heeft immers maar een capaciteit van 550 liter. We denken dat de flessen vlot van de hand zullen gaan. De eerste reacties zijn enorm positief. Het is een fris biertje dat bij velen in de smaak valt. Voor ons is het vooral belangrijk dat het dorp op een positieve manier in de kijker wordt gezet."


De Doelse Dwarskop zal dit weekend te degusteren zijn in het keramiekatelier Leutig Landleven in de Westzeestraat 5 in Kieldrecht ter gelegenheid van het ambachtelijk weekend. De flessen zullen ook te koop worden aangeboden voor 7 euro.