"Ze lachten luid toen ze vertrokken"

DIEVEN BLAZEN GELDAUTOMAAT RECORD BANK OP EN PROBEREN IN TE BREKEN BUIT: GEEN

Een medewerker van het labo en militairen van DOVO onderzoeken de plaats. De ravage is dan ook enorm. De daders bliezen een geldautomaat op (inzet) en veroorzaakten zo binnen ook heel wat schade.
Mozkito Een medewerker van het labo en militairen van DOVO onderzoeken de plaats. De ravage is dan ook enorm. De daders bliezen een geldautomaat op (inzet) en veroorzaakten zo binnen ook heel wat schade.
"Ik zag een grote man het raam inslaan en heb de benen vanonder mijn lijf gelopen." Chantal (58) woont op de Plaats, waar drie gangsters dinsdagochtend een geldautomaat van een filiaal van Record Bank hebben opgeblazen. Nadien probeerden ze nog in breken. Alles samen nog geen vijf minuten werk, maar de ravage is enorm. Bovendien gooiden ze nog spijkers op de weg om een achtervolging te verhinderen. De buit: geen.

De inwoners van de kleine faciliteitengemeente aan de taalgrens, die nog geen 2.200 inwoners telt, werden dinsdagochtend rond 4.10 brutaal uit hun slaap gewekt. Chantal was al enkele seconden vroeger wakker. "Mijn hond begon te grommen en ik hoorde buiten gekraak", vertelt ze. "Enkele seconden later was er een enorme doffe knal. Mijn ramen en bed trilden - het leek wel een aardbeving. Ik ging vanop de stoep een kijkje nemen. Toen zag ik een grote man, volledig in het zwart gekleed en met een bivakmuts, het raam van het kantoor bewerken met een voorhamer. Ik denk niet dat ze mij gezien hebben. Zonder aarzelen liep ik terug naar binnen en bleef vanachter het raam kijken. Toen hoorde ik ze luidkeels lachen. Kort nadien stoven ze met hun donkergrijze Audi break weg richting Opzullik."


Ook Roger Faveriau (72) en zijn vrouw werden gewekt. "We gingen aan het raam kijken, en mijn vrouw wilde het gordijn wegdoen. Dat heb ik verhinderd", klinkt het. "Voor hetzelfde geld waren die mannen gewapend. Ik zag toen hoe twee personen in een auto sprongen, waarvan de chauffeur al aan het stuur zat. Ik kan niet begrijpen dat ze dit hier in zo'n rustige gemeente doen."

Kantoorhouder Dany Dasseleer (links) met medewerker Maxime Vanholder.
Mozkito Kantoorhouder Dany Dasseleer (links) met medewerker Maxime Vanholder.

100 per uur

Yvo Reygaerts, vrijwillig brandweerman, woont zo'n honderd meter verder maar werd zelfs gewekt. "Ik dacht eerst dat er een ongeval was en wilde hulp bieden", getuigt hij. "Zeker omdat ik aan de bank een wagen schuin zag staan. Omdat ik met mijn rug sukkel wilde ik mijn wagen nemen om te gaan kijken, maar bij het verlaten van mijn oprit stoof de donkere wagen achter mij voorbij. Ik schat dat ze bijna honderd kilometer per uur reden. Ik ben doorgereden tot aan de bank en zag de ravage. Om zeker te zijn dat er geen slachtoffers waren -je weet nooit dat ze de directeur gegijzeld hadden- heb ik vlug aan de ramen een kijkje genomen. Toen heb ik de politie verwittigd. Op mijn camerabeelden is te zien hoe ze kort voor 4.10 uur richting de bank rijden en om 4.15 uur passeren ze in de andere richting."

Mozkito

Gas doen ontploffen

Het Record Bank-filiaal van Dany Dasseleer, waar Kris Poelaert (burgemeester van Herne) vennoot van is, werd door het alarm gealarmeerd. "Blijkbaar hebben ze met een darm gas in de automaat gespoten en dat laten ontploffen", weet Dasseleer.

Buurman Roger Faveriau zag twee mannen in de vluchtwagen springen.
Mozkito Buurman Roger Faveriau zag twee mannen in de vluchtwagen springen.

Onbegonnen werk

"Nadien hebben ze het raam ernaast proberen in te slaan, maar toen dat niet lukte verbrijzelden ze de toegangsdeur en de tweede deur van het veiligheidssas. Toen moeten ze gemerkt hebben dat het onbegonnen werk was, en zijn ze vertrokken. We proberen alles zo snel mogelijk in orde te krijgen, maar intussen kan iedereen terecht in onze kantoren in Galmaarden en Sint-Pieters-Kapelle."


De lokale politiezone Pajottenland en de Federale Gerechtelijke Politie Halle-Vilvoorde onderzoeken de zaak. Het parket stuurde dinsdag ook DOVO en het labo ter plaatse voor een sporenopname en om na te gaan welke explosieven er zijn gebruikt. De drie daders, die zich verplaatsten in een donkergrijze Audi A4 of A6 Avant met Franse nummerplaten, zijn spoorloos. Een soortgelijke plofkraak in ons land is al geleden sinds 2015. In onze buurlanden is dit wel schering en inslag, met alleen in Nederland vorig jaar al 130 gevallen. "Maar de beveiliging valt niet te vergelijken", weet Dasseleer. "Hier worden de bankbiljetten besprenkeld met inkt, waardoor er ook geen buit kon gemaakt worden. In Frankrijk en Nederland is dit niet het geval."