"Hard werken? Nee, dit is gewoon mijn passie"

MIRO VAN VRECKEM (16) WERKT MAAND OP NOORSE BOERDERIJ

Miro op zijn Noorse boerderij.
Foto Thierry Van Vreckem/Mozkito Miro op zijn Noorse boerderij.
Vakantiejob in de horeca? Niets voor Miro Van Vreckem uit Bever. De 16-jarige student Tuinbouw leeft een maand in de Noorse bergen op een boerderij. Een originele vakantiejob op een unieke locatie.

Miro is al jaren in de ban van Scandinavië. Samen met zijn vader Thierry ontdekte hij de voorbije jaren de prachtige fauna en flora van Noorwegen. "Elke winter gaan we naar Roros, een dorpje in het hartje van Noorwegen", zegt Miro. "We hebben een goede band met de plaatselijke bevolking. Op twee jaar tijd spreek ik vlot Noors. Noorwegen is dan ook een droomland.


Afgelopen winter kreeg ik het unieke aanbod om een maandje mee te draaien op een boerderij. Ik studeer Tuinbouw, dus het is een unieke kans om ervaring op te doen." Begin juli zakte Miro af naar Noorwegen en ging aan de slag bij zijn bijzondere vakantiewerk. Iedere ochtend laat hij de koeien grazen in de weilanden. Daarnaast helpt hij de lokale landbouwers met tal van klusjes.


"Maar echt hard werken is het niet. Het is mijn passie, ik doe dit graag. Werken in dit prachtige landschap, dat is gewoon pure vrijheid. Noorwegen bestaat grotendeels uit natuur. Hier kan je kilometers wandelen zonder de bewoonde wereld te zien. Onze koeien dragen zelfs een GPS, zodat we weten waar ze zich bevinden."

Altijd licht

Echt van de zomer genieten, kan Miro wel niet doen. In Roros zijn de temperaturen kil, 's nachts kan het zelfs onder het vriespunt duiken. "Maar van een nacht kan je hier niet spreken", lacht Miro. "In de zomer is het een hele dag licht. Dat is een heel aparte ervaring, maar ik heb er weinig last van. Ik beleef hier de tijd van mijn leven. Welke 16-jarige kan zeggen dat hij zijn vakantiejob in Noorwegen doet?"

Unieke ervaring

Intussen maakt Miro ook toekomstplannen. Hij wil later een boerderij kopen in Noorwegen en naar daar verhuizen. "Maar eerst moet ik mijn studies afwerken. Daarna heb ik nog genoeg tijd om mijn plannen uit te voeren. Je kan Noorwegen gewoon niet vergelijken met België. De prachtige natuur, de rust, ... ik zou hier de rest van mijn leven willen wonen." Eind juli keert Miro terug naar België. Maar deze winter komt hij al terug. "Dan doe ik mee aan de Femundlopet, het Noors kampioenschap huskyracen. Momenteel ben ik volop aan het trainen voor de tocht van 200 kilometer. Het wordt alleszins een uniek ervaring."