Beterschap op komst... in 2018

TERVUURSESTEENWEG - PERKDRUKKE BAAN MET LINKS EN RECHTS SCHOOLTJE IS NIET IDEAAL

De kleuters aan de ene kant van de Tervuursesteenweg, de lagere school aan de andere kant: de Sint-Cajetanusschool in Perk heeft het niet getroffen met haar ligging. Wie van de ene naar de andere vestiging wil, moet de drukke baan over. School, politie, gemeente en ouderraad nemen wel maatregelen om de veiligheid te verhogen.

Dat de omgeving van de Sint-Cajetanusschool in de lijst van onveilige schoolomgevingen staat, mag geen verrassing heten. De twee gebouwen worden namelijk van elkaar gescheiden door de drukke Tervuursesteenweg, die Mechelen met Tervuren verbindt. De kleuters zitten aan het Ribaucourtplein, terwijl de klassen van de lagere school in het voormalige kloostergebouw aan de overkant van de steenweg ingericht werden. "Dat het hier niet de veiligste schoolomgeving is, kan ik beamen", zegt directrice Lieve Janssens, die zelf dagelijks met de fiets naar school komt. "Maar voor de heraanleg van de steenweg was het hier nog een pak gevaarlijker. Inmiddels werd er een zone 30 ingevoerd, die de snelheid van het verkeer toch beduidend naar beneden haalt."

Fluo-rugzakhoesjes

Dat neemt echter niet weg dat de kinderen erop gewezen worden dat je op de Tervuursesteenweg moet uitkijken. "Zo verplichten we alle leerlingen om een fluohesje te dragen wanneer ze langs de baan moeten wandelen", vervolgt Janssens. "Ondertussen zijn er ook fluo-rugzakhoesjes. Daarnaast is september elk jaar de verkeersmaand in onze school. In de komende weken zal je de kinderen dus heel vaak langs de steenweg zien lopen. Op die manier willen we de automobilisten duidelijk maken dat er een school in de buurt is, en dat ze dus moeten oppassen. Anderzijds leren de kinderen hoe ze moeten omgaan met het verkeer. Een gemachtigd opzichter helpt dan weer bij het oversteken. Voorts houdt ook de politie een oogje in het zeil en gaat de ouderraad binnenkort weer bordjes met het opschrift 'zone 30' langs de steenweg hangen. Met al die maatregelen willen we de kinderen blijven stimuleren om met de fiets naar school te komen, want we merken dat ouders dat zelf een pak minder vaak doen. Daardoor zorgen ze er zelf voor dat er meer wagens op de steenweg rijden. Die vicieuze cirkel willen we doorbreken."

Mobiliteitsschepen Wim Mombaerts (Klaver/N-VA) beseft dat de ligging van de Sint-Cajetanusschool niet echt ideaal is. "Maar er is beterschap op komst", klinkt het. "Zo zal de schoolpoort van de lagere school verhuizen naar de achterzijde van het gebouw. Dat zal in 2018, na de grote renovatiewerken, het geval zijn. Vanaf dan kunnen leerlingen de school via een voetweg bereiken. Ouders kunnen hun wagen op de bestaande parking van de voetbalclub plaatsen. Dit alles zal het toch een pak veiliger maken."

Lieve Janssens is tevreden met die verhuis van de hoofdingang. "Dat is toch een pak veiliger", zegt ze. "De ingang van het kleutergebouw blijft wel nog aan de kant van de steenweg, maar die ligt wat meer achterin, en is daardoor niet zo gevaarlijk."

Een gemachtigd opzichter moet het oversteken toch wat veiliger laten verlopen.
Lukas Een gemachtigd opzichter moet het oversteken toch wat veiliger laten verlopen.