Bestel je schoolmaaltijd met iPad

SINT-PIETERSCOLLEGE GAAT NOG STAP VERDER IN DIGITALE VERHAAL MET 'LUNCHAPP'

Middelbare school Sint-Jozef-Sint-Pieters in Blankenberge heeft een nieuwe aanpak van de schoolmaaltijden uitgewerkt. ABC.food@school staat voor Alternatief Brunch Concept. Leerlingen hebben de keuze uit verschillende gezonde maaltijden, bereid met duurzame en eerlijke producten. Bovendien kunnen ze met de iPad of iPhone hun lunch bestellen.

De Blankenbergse Sint-Jozefsshandelschool en het Sint-Pieterscollege startten vier jaar geleden als eerste volwaardige iPad-school in ons land. De iPad werd er in alle lessen geïntegreerd. Nu gaat de school nog een stapje verder en worden ook de schoolmaaltijden besteld met de iPad. Dat valt samen met het concept ABC.food@school, dat werd ontwikkeld met cateraar 'Schoolmaaltijden De Wijngaard'. "Iedereen kent wel de klassieke worst met appelmoes of stoofvlees met frieten. We blijven de klassieke schoolmaaltijd aanbieden, maar de leerlingen hebben verder dagelijks de keuze uit een vegetarisch alternatief en een of twee ABC-hoofdgerechten", zegt Ivan De Clerck, zaakvoerder van De Wijngaard. De Wijngaard startte in Blankenberge als gastronomisch restaurant, maar specialiseerde zich sinds 1996 in de schoolmaaltijden. Ondertussen leveren ze dagelijks zo'n 1.500 maaltijden aan een 30-tal scholen in West- en Oost-Vlaanderen. Alles wordt bereid in de keukens in het Sint-Pieterscollege in Blankenberge. In die school worden tot 280 maaltijden per dag geserveerd.

Wereldkeuken

"De leerlingen kunnen hier al langer een ontbijt krijgen tijdens de ochtendpauze en ook een lunch over de middag. Dat blijft bestaan. Met het ABC-verhaal zetten we wel in op gezondere voeding, eerlijke producten, de wereldkeuken en het culinaire aspect", aldus De Clerck. "Vredeseilanden begeleidt ons in de keuze voor duurzame -en fairtradeproducten. Op maandag zijn er gerechten uit de wereldkeuken, op dinsdag pasta, op donderdag frietjes met zelfbereide sauzen en op vrijdag snacks. Dagelijks is er ook een saladbar en keuze uit warme groenten."

Krediet opladen

Het concept is uniek, zeker omdat de leerlingen alles via een app kunnen bestellen. "Leerlingen kunnen het menu bekijken en ook via de speciaal ontwikkelde app bestellen", zegt directeur Rudi Boydens. "We waren op zoek naar een goed concept om gezonde maaltijden aan een betaalbare prijs aan te bieden. Dit ABC-concept leek ons ideaal. Leerlingen kunnen via een app op de iPad op voorhand hun maaltijd kiezen en bestellen. Dat gebeurt best de avond voordien, maar kan nog tot 10 uur de dag zelf. De ouders kunnen een krediet opladen en de leerlingen betalen daarmee via de app. Bovendien kunnen de ouders via de app volgen wat ze gegeten hebben."

Een basislunch in het schoolrestaurant van Sint-Jozef-Sint-Pieters kost nog altijd 5 euro. De Wijngaard hoopt nu ook andere scholen warm te maken voor het ABC-concept. "We starten in de school in Blankenberge, maar andere scholen kunnen ook in het systeem stappen", aldus De Clerck. "In de toekomst willen we hier ook een volwaardige ABC-corner inrichten, waar de hele dag smoothies en gezonde tussendoortjes worden aangeboden."

Flor De Vos (rechts) bestelt vanaf nu zijn schoolmaaltijden met zijn iPad.
Benny Proot Flor De Vos (rechts) bestelt vanaf nu zijn schoolmaaltijden met zijn iPad.