Beschadigd reuzenrad vandaag verder ontmanteld

30.000 euro, dat bedrag denkt de eigenaar van het Roue De Paris te moeten ophoesten om zijn reuzenrad te herstellen.

Tijdens de afbraak op de Zeedijk in Nieuwpoort, dinsdag, knakte een stalen kabel en sloeg het rad heen en weer. Twee werknemers die aan het demonteren waren, slingerden mee. Een werknemer viel van twee meter en brak twee ribben. "Maar hij stelt het goed en mag overmorgen het ziekenhuis van Veurne verlaten", zegt René Bufkens, eigenaar van het rad.

"Ik ben niet verzekerd voor machinebreuk tijdens afbraakwerken en daarom zal ik zelf moeten opdraaien voor het herstel. Die 30.000 euro is het minste van mijn zorgen. Ik ben blij dat mijn werknemer het goed stelt. Donderdagmorgen gaat de afbraak verder als een vervangstuk geleverd is. Daarna moet de attractie zelf nog hersteld worden", aldus Bufkens. Het arbeidsauditoraat van Brugge onderzoekt hoe het ongeval is kunnen gebeuren. "We stelden vast dat het rad wellicht op een onorthodoxe manier is afgebroken maar dat is onder voorbehoud. Verder willen we erop wijzen dat het veel erger had kunnen aflopen", aldus auditeur Filip Deketelaere.

De verhuis van het Roue De Paris naar Anderlecht, tegen morgen, is alvast onmogelijk. Wel belooft Bufkens dat het rad zal hersteld zijn tegen 14 oktober.

"Dan moet het namelijk naar Ieper." (BBO)